Lägenhetsvisning igår. Ska man köpa eller avstå?

Igår var det lägenhetsvisning för mig och sambon. Att titta på lägenheter är något som jag känner mig väldigt osäker på och ibland känner jag mig som bilköpare som sparkar på däcken för att kolla om bilen är okej.

Vad ska man egentligen kolla på när man far på visningen? Jag går mest och öppnar luckor och försöker se professionell ut. Den här lägenheten var sjukligt fin och man skulle nog trivas som skinkan i ugnen där. Även skönt med ett extra rum när vi bor trångt idag, exempelvis får vi inte ens plats med ett köksbord!

Den största nackdelen var självklart avståndet. Vi bor oerhört centralt nu och bytet av bostad skulle innebära en längre cykelsträcka på ca 15 minuter. Jag har ca. 5 minuter till jobbet idag.

Bor inte i centrala Stockholm utan mer på glesbygden, vischans skulle man kunna säga. Priserna här är däremot inte billiga heller. För 10 år sedan gick lägenheterna i området på 10.000 kr och nu skulle jag beräkna att priset för lägenheten vi tittade på landar mellan 900.000 – 1.200.000. Det är helt galet! Mer än mitt stora mål på 1 miljon kronor.

För sambon finns det ett par saker som gör att en lägenhet blir attraktiv:

 • Barnvänligt
 • Fullstor kyl och frys
 • Diskmaskin

Uppfylls dessa krav har mäklaren en betydligt lättare resa att sälja lägenheten till sambon. Själv ser jag mest att jag skulle vilja ha en liten egen lya för alla mina nörderier.

 

“Bostadsbubblan” då? Ska man köpa lägenhet nu?

Jag har verkligen ingen aning. För 5 år sedan pratades det ju om att priserna skulle sänkas rejält men det har sedan dess stigit kraftigt. Antar givetvis att det blir en rejäl dipp precis när jag tänkt köpa 🙂

Är själv ingen ränteguru men har förstått att den låga räntan ger många intressenter då bolånekostnaden blir brutalt låg. Och med utbud kommer efterfrågan. Hittade en intressant graf över räntorna:

Grafen är hämtad från http://www.ekonomifakta.se/

Har gått upp och ner men trenden har ändå varit neråt. Hur lågt kan vi egentligen sjunka?

 

Hur ska man uppföra sig på en visning?

En annan sak jag funderade över är hur man ska bete sig när man är på visning. Ska man vara riktigt negativ så att intressenter blir rädda eller ska man vara överdrivet positiv så intressenter tänker att det inte är någon idé att bjuda?

Fick nyss ett tips av OlaSlayer på twitter:

Var tidigare på en visning där en pappan till hans medelålders barn sa:

Den här lägenheten är ju kalas för er! Jag kommer ju kunna bidra med mycket pengar så ni kommer att kunna lägga budet väldigt högt.

Det satte i alla fall skräcken i mig…

14 thoughts on “Lägenhetsvisning igår. Ska man köpa eller avstå?

 1. Nä ge dig inte in i den där cirkusen. Dock tycker jag 15 min cykelsträcka låter helt underbart. Själv har jag c:a 40 min cykelsträcka.

  1. Hej Tom!
   Tackar för att du kommenterar, verkligen kul!
   Haha skrattade lite för mig själv när du skrev det där med cirkus, för så känns det verkligen 😀
   Ja nog ska man inte klaga och allt är relativt. Bästa vore väl om man kunde bo på jobbet. 0 min till ekorrhjulet och 0kr i hyra

 2. håller med, är mycket pengar och när spricker bo bubblan, priserna kan ju inte fortsätta upp i denna takt, som med börsen.. men ingen vet när raset kommer, då vill man ju handla på båda marknaderna 🙂

  1. HEJ Trogana Följaren! Kul att höra från dig!
   Sant. Jag tror att om du köper på rätt ställe kommer priserna gå upp generellt sett om vi tittar 20 år framåt, men på något år kan ju priserna gå ner radikalt. Vi vet ju inte ens om vi vill bo kvar här!
   Har trogna följaren någon egen portfölj förresten? 🙂

   1. Ja självklart, har ca 300k i utdelningsaktier..
    H&M, castellum, Investor, Ski-star är mina största innehav, en del preffar och en blandning av ca 7-8 bolag till.
    Ja om 20 år av givetvis priserna bra mycket högre.
    Uppskattar ni blogg, alltid rolig och bra läsning, samt uppdateringar varje dag 🙂

    1. Wow det var en riktigt läcker portfölj. Roligt att vi har HM som stora bolag bägge två 🙂 Skistar ser som sagt mycket intressant ut och det blir nog att exponera sig lite mot skidsemestern också 😛

 3. Bor du i hyres nu? Låter billigt på lägenhets priset, känns som det ligger en bit utanför Stockholm? Själv kikar jag på lägenhet centralt i Uppsala, går på 2-3 miljoner… Kommer aldrig få råd 🙁

  1. Jajemen jag bor i en hyreslägenhet som kostar oss 4900 kr i hyra. Den vi kikade på kostade väl 4000 per månad så inge jätteskillnader precis.

   Yes, det är en bit ifrån 🙂

   Uppsala är ju en riktigt fin stad och kan tänka mig att priserna där är rätt dyra då det finns så många studenter och staden växer som blåbär på höstkanten.

   Kan du fortsätta bo i Hyresrätt ett tag till kanske? Annars finns det många som slänger bra mycket mer på sina lägenheter så det är nog inga problem 🙂

 4. Själv har jag alltid kollat på läget först av allt, sen själva fastigheten. Jag har alltid fixat nåt på lägenheten själv innan jag flyttat in, är man händig så behöver man inte bry sig om kyl, om det finns diskmaskin, väggar eller golv osv.

  Jag skulle i ditt fall hellre bott cenralt då jag tror man får en lite större marginal nedåt också. Jag bor iofs i en av sveriges största städer så vet inte hur det fungerar på din ort.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Hej på dig Frihetsmaskinen!
   Som du säger är läget oftast A och O. Visst kan man kika på vad man har för grannar och liknande, men risken är ju att dessa ändå flyttar inom snar framtid.
   För mig är det egentligen ingen nackdel med att det finns saker att fixa – då får jag tillfället att lära mig mer.
   Vi valde i alla fall att inte nappa på just denna lägenhet 🙂

 5. Jag har också varit på visningar nu i veckan! Det är främst min sambo som vill byta upp sig. Vi bor just nu i en billig 1,5a som jag tycker passar vår plånbok super för tillfället. Vi bor redan i bostadsrätt så är exponerade mot marknaden så att säga men i och med ett eventuellt uppbyte skulle vi fördubbla storleken på exponeringen samt behöva ta ett banklån. Svåra beslut.

  Jag hoppas att det går bra med bostadsjakten (eller bostadscirkusen…), se till att hålla oss uppdaterade!

  //Humankapitalisten

  1. Hejsan Humankapitalsen!
   Kul att du kunde skriva din syn på det hela 🙂
   Tycker att det är bra att ni är exponerade för tillfället, det är exempelvis inte vi. Hade jag sett i backspegeln så hade jag gärna köpt en lägenhet för 5 år sedan, och så kanske jag tänker om ytterligare ett år.
   Nu blev det som sagt inget köp denna gång men vi ska fara och titta på ytterligare en nästa vecka 🙂

 6. Hej. Ett par reflektioner. Det viktigaste är skicket på bostadsrättsföreningens ekonomi och byggnaden. Många glömmer att det är en andel i föreningen som köps! Hur ser underhållsplanen ut, hur mycket lån, hur är kassaflödet osv. Detta är det absolut viktigaste att kontrollera.

  Huruvida priserna ska sjunka ser jag som omöjligt! Kommer nog skriva ett inlägg på bloggen om mina tankar i det ämnet.

  Allt gott!

  1. Tjenare Vardagsekonomen och tackar tackar för kommentaren!
   Det där har jag faktiskt också hört ska vara otroligt viktigt, så inget man ska sticka under stolen. Tycker också det känns viktigare än vilken frys som sitter i just nu, men sambon ska ju ha sitt tycke också 😛
   Kommer bli riktigt spännande att läsa ditt inlägg framöver.
   Ha en trevlig helg du me!

Kommentera