Julbord och att enbart äta det dyraste

Igår blev jag bjuden på årets första julbord. Det var mycket folk och bra stämning, precis som det brukar vara på julbord.

Är det något som pappa verkligen eftersträvade och som jag tagit efter nu när han gått i graven är hur man får i sig så mycket som möjligt av bordet. Minns att man som barn gick och hungrade hela dagen. Direkt man var vid kylen för att ta något att äta påpekade pappa att man allt skulle spara sig till kvällen. Det här är något jag tagit efter och nu för tiden sparar jag mig hela dagen för kvällens event, precis som pappa lärt mig.

Sedan är det ju viktigt vad man äter också. Själv fokuserar jag på patéer och lax i olika slag (finns oftast många olika). Det här är något som jag och sambon sällan äter och oftast slutar det med att jag tar 2 gånger av förrätten innan jag hugger in på huvudrätten, vilket oftast får bli revbensspjäll. Prinskorven och köttbullarna lämnar jag ute för att orka med annat.

Igår var det en mitt emot som poängterade:
“Oj, gick du och hämta en talrik till?!?”

Var beredd att säga att hon skulle hålla sig till sina tallrikar och jag till mina, men jag undvek det för stämningens skull.

När jag hade ätit klart var jag så sjukligt mätt och började må otroligt illa. Orkade ingen efterrätt så den fick utebli. Dock tilltog illamåendet och jag blev tvungen att gå och spy på toaletten… Jag skojar inte om jag säger att hela julbordet kom upp igen :/

Efter det kände jag “hmmm, det vore kanske lite gott med efterrätt trots allt” 😀 Så gick och tog en kopp kaffe och en stadig bricka efterrätt.

Kalla mig sjuk eller helt dum i huvudet, det är helt förståeligt. Pappa hade då varit stolt om han levt det ska gudarna där uppe veta!

Hoppas att du inte satt och åt frukost när du läste det här, då får jag be om ursäkt 🙂

3 thoughts on “Julbord och att enbart äta det dyraste

 1. På medeltiden sägs det ju att kungarna och deras gäster åt tills de spydde för att kunna fortsätta äta när det vankades fest. Det gällde att passa på att äta när det fanns mat. Nu var det ju inte meningen att du skulle må så illa, men jag tycker att det var helt rätt att rätta till problemet med en rejäl efterrätt så fick magen i alla fall behålla någon gratisnäring.

  Visst satt jag och läste detta till frukosten, men jag är inte så äckelmagad 🙂

  1. Hej Kaizenliv och tackar för din kommentar 🙂
   Hehe då borde det kunna vara så att man är kung då med andra ord ^^ Känns däremot fel att vår svenska kung skulle kunna göra något sånt här. Håller med dig att det är så sjukt fel att det inte finns. Helt onödigt. Men ibland rår man inte för det.

 2. Jag tycker att vi härmed kröner KtM till julbordskung! Både din far och Günther Mårder hade varit stolt över dig.

  Jag själv är en riktig buffébuffel (kom på det ordet nu…). Jag laddar också gärna upp med fasta och ser till att avnjuta godsaker till bristningsgränsen. Jag har däremot aldrig fokuserat på det dyraste utan på det jag faktiskt uppskattar mest. Som vegetarian är tyvärr sällan julbord något att hänga i julgranen, så att säga. Då är oftast “vanliga bufféer” bättre när det kommer till urvalet. Fasen, nu blev jag sugen på buffé!

  //Humankapitalisten

Kommentera