Jaha… det där gick ju åt h*elvete

Kan du inte läsa om blod och ekonomiskt misslyckande rekommenderar jag att du slutar här och nu…

Vissa dagar kanske det ändå är bäst att ligga kvar i sängen trots allt?

Jag och sambo KTM skulle igår delta på en loppis. Sambon hade bokat in oss på ett bord som hon betalat dyrt för. Under lång tid har vi samlat och samlat saker som vi inte längre behöver för att kunna sälja under just denna dag.

Tidigt på morgonen satte vi igång, så det blev inte ens något morgonmys. Efter att ha burit kartonger sinneslöst upp och ner så rev jag upp hela mitt finger på köpet. Fattar inte hur ett finger kan blöda så mycket…

Väl på plats packade vi upp allt och det tog en rejäl tid vill jag lova. När sedan ridån gick upp och föreställningen satte igång så började den ekonomiska misären.

I hopp om att få bort allt så var vi sjukligt billiga på allt. Och då menar jag sjukligt billiga. Exempelvis försökte jag sälja en mixer som kostat 300 och jag använt 1 gång för 20 kronor. Den sålde jag 5 minuter innan stängning.

Saker i andrahand är verkligen värt nada och ingenting. Det lilla vi fick in täckte nätt och jämt hyran och där hade vi stått och slitit i flera timmar + jobbet före och + jobbet efter. Allt som var kvar, vilket var extremt mycket, körde vi till en second hand butik som de fick ta gratis.


Efter tillställningen gick sambon och köpte en resväska för 200 kr. Den kanske vi får 5 kr för när vi väl ska sälja den sedan.

Sensmoralen i sagan lyder:
Bra att du är med på loppis, det sparar på miljön, men gör det inte för pengarna. Om du ska köpa något så köp det begagnat – oj så billigt det blir!

Vad tror ni om loppisar?

 

21 thoughts on “Jaha… det där gick ju åt h*elvete

 1. På andrahandsmarknaden handlar allt om tålamod, mer tålamod och sen sjukt mycket mer tålamod. Har aldrig bemödat mig med loppisar utan istället förlitat mig på Blocket, Shpock och Facebook-grupper för att dra in pengar på bättre begagnat material.

  Sen gäller det även att ha insikten om att vissa saker gör man bäst i att skänka bort mot avhämtning, för att slippa lägga tid och energi på att ta det till återvinningen…

 2. Jag gillar själv inte loppisar för det är till 90% bara skräp där som borde återvunnits/eldats upp istället. Dock är det väldigt surt att ni faktiskt verkade sälja fina saker som ingen var intresserad av. Men så är det, allt över 0 kr är en bonus ser jag det som på begagnatmarknaden.

  Jag brukar sälja det mesta som är värt nåt på tradera eller blocket istället typ allt som jag förväntar mig få minst 600 kr för, allt under det värdet skänks bort eller återvinns för det är helt enkelt inte värt all den tid som går åt. Ibland om det är fina saker men som har lågt värde typ barnleksaker, böcker, dvdfilmer och sånt så skänker vi det till röda korset, så kan de sälja det för en femma styck eller så, då går det ju till välgörenhet.

  1. Det tycker jag ändå är en sunt sätt att se på det. Själv är min gräns betydligt lägre och jag kan lägga ut saker på gratis anonssidor för 50 kr, men inte under det 🙂
   Vart den gränsen går är nog högst personlig.
   Riktigt fint att du skänker bort saker i alla fall 🙂
   Tack för kommentaren snålgrisen!

 3. Har också gjort samma misstag. Aldrig mer loppis, inte värt det. Lägger också upp allt på nätet numera, blocket, tradera, schpock, FB, letgo …you name it. Säljer först och främst saker som tar mycket plats, typ möbler o sånt. Sen arbetar jag mig nedåt på prylarna. Älskar enkla, snabba och smidiga affärer men det är inte alltid man kan få det. Det gäller att stå på sig! Jag har mött alla olika typer av köpare. Det värsta är ändå jobbiga köpare som vill att man ska mötas upp för någon enstaka grej för 10-100 kr, folk som inte dyker upp enligt avtalad tid eller folk som prutar på saker utan att ens kollat på det. Jag har satt upp regler när jag säljer.

  Jag springer inte runt halva stan för att sälja något. Om köparen är seriös och vill köpa något då kommer man till mig, kollar på varan och sen förhandlar om det är något fel på den. All avhämtning sker på plats. Jag har en köpare nu som vill köpa en skjorta, jag har erbjudit att köparen kan testa den hos mig men personen vill mötas på stan för att testa den och köper endast om den passar. Även om jag bor i stan så är det inte värt för mig att möta personen. Ifall skjortan inte passar då har jag slösat min tid och energi på att åka fram och tillbaka för 400 kr. Samtidigt som jag har en annan köpare som är villig att köpa samma skjorta och allt jag behöver göra är att skicka den med post. Jag behöver alltså inte ens träffa människan eller betala för frakten!

  Prutar en köpare på mina saker och ber om en snabb affär då ska affären ske samma dag eller dagen efter. Annars motiverar jag att det inte är en snabb affär! Ex. Sålde en lampa häromdagen, la ut den för 2000. Köparen prutade och ville ha den för 1800 men ville hämta den på fredag utan att ens kollat på den. Jag ställde då motkravet att köparen endast kan få lampan för den summan om köparen hämtade den dagen efter, då affären skedde sent på kvällen.

  Om du behöver tips när det gäller att sälja saker så är det bara att fråga på. Jag har lyckats sälja saker för över 30k på mindre än ett år.

  1. Bra tips!
   När jag sålt på Blocket alt Facebook har jag som regel att jag kan mötas i mitt lokala köpcentrum (om det är smågrejer som är lätta att bära), annars är det utanför min port som gäller. Det är bara att stå på sig, en tjej ville att jag skulle åka över hela stan, resväg ca 40-50 min, för att leverera ett par solbrillor som jag erbjöd till bottenpris men det blev tvärnej!

   1. Verkligen ovärt att åka så långt för ett par brillar! Skulle inte heller har gjort. Bra gjort! Lägg ut brillorna på tradera istället, med ditt minsta accept.pris o sen frakt. Så slipper du åka runt och träffa folk när det kommer till lätta prylar. Bara posta iväg det sen. Använd kampanjkoder och lägg upp gratis annonser på tradera 🙂 TRD0302 och MEC3NAT03ZZ ger två annonser var, giltig t.o.m 31 mars

    1. Spännande att höra! Har aldrig sålt något på Tradera tidigare. Enbart Facebook 🙂 Undrar hur frakten funkar? Visst kan man skicka via postförskott? Kanske är lika bra att ta betalt först och sedan skicka. Är verkligen okunnig kring det där

     1. Har du en matvåg så kan du väga prylarna med den o sen kolla vad frakten blir på postens hemsida. Jag har annars ett postombud precis nedanför med våg, så jag kan alltid springa ner dit och kolla. Fast efter några försäljningar så går det att uppskatta fraktkostnaden eller kolla på motsvarande annonser och deras fraktkostnader. Typ enstaka samlarkort, smycken och sånt kostar typ 7-21 kr i frakt. Saker upp till 1 kg kan man skicka spårbart med postens ‘skicka lätt’ för 53 kr. Upp till 2 kg kostar det 89kr med ‘skicka lätt’ (jag använder det vid dyra försäljningar, teknik, märkeskläder osv).

     2. Riktigt bra och veta och tack för den informationen. Ska nog se till att testa tradera framöver. Vad kostar det att lägga ut annonser där utan dessa koder förresten?

 4. Verkligen en tråkig historia men sensmoralen är ju verkligen att inte samla på sig mer saker än absolut nödvändigt…

  Första och enda gången jag sålt på en loppis var när en kompis övertalade mig att dela bord på Skärholmens loppmarknad en gång för många år sedan. Det var ingen trevlig upplevelse alls, folk var otroligt oförskämda och otrevliga (de försökte pruta genom bråk men jag hade redan satt löjligt låga priser mellan 5-50 kr på allt, även en del riktigt fina saker) och rev och slet i allt.

  Efter en stund upptäckte jag att mer än hälften av de “dyraste sakerna” (som jag ville sälja för 40-50 kr) var spårlöst borta, stulna! Så jag är övertygad om att de högljudda bråkstakarna jobbade i par med någon som passade på att stjäla allt medan vi dividerade om priserna. Så nej, aldrig mer!!

  Efter det har jag bara använt mig av andra säljkanaler (Blocket, Facebook och en liten lokal secondhand-barnbutik).

  1. WOW! Verkligen inte ok att någon stjäl från en loppis :O Helt galet egentligen. Här gör man en god gärning för att försöka få andra att göra en bra deal och sedan går folk och stjäl från en.
   Huvva.

  1. Ja men jag såg det och det verkar ju ha funkat riktigt bra 🙂
   Vi brukar oftast sälja via köp och sälj, men aldrig smågrejor

 5. Det är ju ganska lätt att hitta underprisade produkter på loppisar för att sedan direkt sälja dem på Tradera. Det gör jag ganska ofta. Visst, tiden jag lägger ner motsvarar såklart inte insatsen men för mig är det också en hobby som är stimulerande.

  1. Precis! Vet några som hittade 8-bitars spel till nintendo för 10 kronor styck och sålde dessa för flera hundra. Antar att säljaren tänkte sätta samma pris som vanliga DVD-filmer (dessa brukar idag kosta runt 10 kr styck).
   Så, den planen du beskriver verkar funka oftast 🙂
   Tackar för kommentaren

 6. Har sålt på loppis en gång, gav väl ungefär samma resultat. Nu satsar jag mer på att inte ha något att sälja på loppis, dvs inte köpa sånt jag i framtiden inte kommer vilja ha, eller att byta ut något innan det förra är trasigt.

  De få saker jag är klara med brukar jag skicka till välgörande second hand. Förutom hundsaker och böcker, det brukar sälja fint på blocket eller bland bekanta.

  1. Det är ju det man ska försöka satsa på =) Problemet är väl att det är rätt så roligt att handla också. Sambon och jag funkar ungefär på samma vis. Vi tycker bägge om att köpa billigt, trots att vi kanske inte behöver det riktigt 🙂

 7. Tack för ett intressant och underhållande inlägg! Intressanta kommentarer med, verkar ju inte vara någon som har en positiv erfarenhet av loppmarknad.

  Jag kan varmt rekommendera Tradera, jag har tom lyckats sälja saker ÖVER inköpspriset! Det är magin med auktioner 😉 Problemet med Tradera är att begagnat ibland är dyrt (fjällräven ryggsäck, iphones/watch), så kan var svårt att köpa saker ibland, så gäller att ha lite koll när du handlar. Gamla macbooks går dock ofta att få till bra pris.

  Tycker du beskrev din historia så väl så jag läste upp nästan hela inlägget rakt och upp ner i podden. Passade pra in på avsnittets tema, elände 😉

  http://snalvargen.se/posts/snalvargsylet-avsnitt-5

  1. Wow tack så mycket för det Snålvargen, Riktigt kul att höra på det avsnittet faktiskt 🙂
   Tradera är något som jag aldrig köpt via och vet ärligt talat inte varför. Finns säkert väldigt fina fynd där om man bara letar riktigt. Skulle gärna vilja köpa lite NES Spel t.ex.
   Tack åter igen!

Kommentera