Hundår eller frihet?

Fick nyligen tillbaka mitt gamla extrajobb. Jobbet ger inte så bra betalt men jag kan samtidigt styra när jag vill utföra jobbet samt göra det direkt hemifrån, vilket är perfekt! Sambon är väl si sådär glad att jag tog tillbaka jobbet, då hon vet av erfarenhet att jag lägger rätt mycket av fritiden där.

I korta drag tror jag arbetet ger mellan 2000 – 4000 kr per månad beroende på hur mycket tid jag lägger ner.

Jobbet är dessutom jävligt monotont men har med programmering och systemutveckling att göra, vilket är min expertis. Samtidigt kan man se det som ett rullbandsjobb = inte så sexigt.

Det här med extrajobb då? Ska man verkligen ha ett sådant när man redan har ett heltidsjobb?

Vet att exempelvis Miljonär innan 30, en bloggare jag följer mycket, ställt frågan ett par gånger om huruvida man ska jobba extra och i sådana fall med vad. Att ha ett heltidsjobb tär oerhört på en som det redan är, och ska man då göra lidandet större?

 

Samtidigt är vi alla medvetna om att varje enskild sparad krona är början på en ny miljon och att en enskild hundralapp kan växa sig groteskt stor med tiden och avkastningen. Jag som redan har en relativt dålig lön och som har problem att få upp lönen tackar gärna ja till ett par extra tusenlappar varje månad.

Du som läser min blogg har säkert ett mål. Det målet är troligtvis att bli mer fri och kunna göra det du själv vill i stället för att snurra i det så kallade ekorrhjulet. Tro mig, det har jag också.

I ett tidigare avsnitt av podden PrataPengar hörde vi Nicklas säga att det kanske är värt att ta några “hundår” för att öka på sitt sparande och få igång sin pengamaskin. Varför det kallas hundår är också intressant, skulle hundar ha det sämre än katter?

Vi vill alltså bli mer fri och dessutom öka på sparandet genom att jobba extra? Den ekvationen går ju inte riktigt ihop. Till saken hör att man nog inte vill titta tillbaka i backspegeln när man är gammal och gaggig och tänka på allt man inte gjorde i sina yngre dar för att man skulle spara varje enskild krona.

Det här är en vågskål mina vänner och det är enbart du själv som kan avgöra. Men vad du än gör kom ihåg sanningens ord:

Tror det är lite upp till varje person att själv testa hur mycket man kan mäkta med. Däremot bör vi aldrig ha bråttom med att bli snuskigt rika, utan det är något som vi får se på i en längre tidshorisont.

Gratis bilder finns att hämta på Pixabay

6 thoughts on “Hundår eller frihet?

 1. Jag gillar inte riktigt tanken på hundår om det går ut över välmående. Jag själv gillar att vara sysselsatt och de där extra aktierna som går att köpa i slutet av månaden känns som en fin belöning tack vare extrajobb. Om extrajobbet däremot består av att aktivt ogilla det man gör så tycker jag det är klokare att avstå (eller leta annat). Precis som du säger, väldigt personligt och helt klart en balansgång!

  //Humankapitalisten

  1. Mycket bra skrivet Humankapitalisten 🙂 Tänker man att vårt arbete ska kretsa kring så många år så blir det dessutom ännu klokare. Bättre leva idag än imorgon, men samtidigt tänka på framtiden.
   Kommer i alla fall behålla mitt extrajobb ett tag till så får vi se om magsåren kommer krypandes.
   Kul att du läser!

 2. Jag är av åsikten att det är mer win att kapa kostnader och leva enkelt och ha en rolig, billig fritid än att jaga mer pengar in. Antagligen för jag alltid hållit till i brancher där löneutvecklingen är typ noll så låga kostnader varit bästa (enda) alternativet. Men just för att man inte vet vad som väntar i morgon borde man njuta mer. Dock lever jag inte som jag lär och mitt extraknäck just nu är en halvtidstjänst på café. Jobbar mellan 230-250h/månaden. Gjort så i många år. Dock är min huvudsyssla något jag brinner för. Annars hade jag varit störd på riktigt.

  1. Hejsan Linnea!
   Att kapa kostnader är ju extremt bra och faktum är att jag nog inte varit duktig på göra detta. Har mycket onödigt i fasta utgifter som jag skulle kunna radera 🙂
   250 timmar varje månad?! Oj jösses det kan jag säga är dedikerat. Men som du säger, vad är det egentligen för sak om man faktiskt trivs med det man gör?
   Det gör jag faktiskt, har inget emot att göra det monotona arbetet. Enda negativa är väl att sambon lider så fruktansvärt av det och jag känner att hon gör det. Hon frågar mig ständigt varje gång jag jobbar hur mycket jag har kvar etc. Svårt när det går ut över förhållandet, svårt när hon inte har samma passion som mig gällande investeringarna. Men men, en dag kommer hon tacka mig 🙂
   Hade bäst och riktigt rackarns kul att du läser!

  2. Håller med när det gäller utgifterna! Själv jobbar jag hårdare på låga kostnader då det ger effekt som består. Som sagt man vet aldrig vad framtiden bjuder på, man vill definitivt inte ångra att man lagt tiden på ett tråkigt jobb istället för betydelsefulla saker.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   1. Hej Frihetsmaskinen!
    Det verkar som om vi alla har typ samma tycke om det här med extrajobb. Helst skulle man ju vilja ha upp lönen men man är för bekväm för att söka sig till nytt. Kanske är så för dig med?

Kommentera