Han rökte upp mina pengar :(

Rökning har verkligen fått en annan klang i dagens samhälle. Minns att mamma rökte när hon bar runt mig hemma i köket och idag ser man mammor som kollar snett på människor som röker 15 meter bort från deras barn, “hur kan du göra så mot mitt barn?!. Vad tänker du med?”. Förståeligt förvisso, med tanke på vad rökning kan göra.

Samtidigt finns det folk som kanske fortfarande tar det med en klackspark, precis som det gjordes förr:

Jag vill bara säga att jag inte röker men att jag samtidigt inte klandrar dig som kanske röker. Visst, det kostar pengar, det gör det. Samtidigt är det dina pengar och du kanske sparar multum mer än mig så det ska jag verkligen inte lägga mig i.

Det jag däremot lägger mig i är vad som hände här för en liten tid sedan:

Har på senare tid nämligen börjat ge lite pengar hit och dit. Lite till tiggare som jag tycker ser ut att ha det svårt och kanske senast till Awesome Games Done Quick, vilket är ett stort årligt event (går faktiskt 2 ggr per år) som samlar in pengar till cancerforskningen.

En morgon när jag gick till jobbet såg jag en stackare som satt med en krycka utanför ICA. Gav honom 2 av mina tior i förhoppning att pengarna skulle kunna skänka honom ett liv närmare mitt eget. Senare samma kväll gick jag förbi ICA igen för att handla lite Popcorn. Vem ser jag då?

Jo där står samma person och köper 2 stycken kvitton till cigarettautomaten vid kassan. Han går sedan och plockar ut pakten och allt jag funderar över är vart kryckan som jag såg tidigare egentligen tagit vägen. Var den bara för scenen eller blev benet helt plötsligt OK?

Till råga på allt stod han och matade in mynten från tiggar-burken i myntautomaten för att betala med. Det var ju mina skänkta pengar!

 

Jag gör det här arbetet med bloggen för att kunna motivera folk och för att få alla ni läsare att kunna tänka mer kostnadsmedvetet och för att vi tillsammans ska få en bättre samt tryggare framtid. När man sedan ser sånt här funderar man om välgärningar faktiskt är förgäves.

Nej, jag klankar inte ner på tiggare. Tvärt om, jag tycker synd om dem men blir arg när sånt här händer.

Ger du mycket pengar till välgörenhet?

 

10 thoughts on “Han rökte upp mina pengar :(

  1. Låter som en riktigt bra grej att köpa lite träd. Det kan vi aldrig få nog av liksom 🙂 Har inte givit några pengar dit ännu men kanske blir av framöver
   Tack för att du kommenterade inlägget! 😀

 1. Jag väljer att inte ge till tiggare. Tyvärr blir dessa människor oftast utnyttjade och någon annan tar av dom pengarna dom lyckas få ihop. Sen känns det lite konstigt att dom har råd att åka enda till Sverige för att tigga. Fattigdom måste kunna besegras på annat sätt än att sitta och be andra människor om pengar. Måste kännas tråkigt när pengarna man skänker går till cigaretter. Man tror ju att människor ska prioritera viktigare saker men pengarna går väll lätt till saker som lindrar smärtan för stunden. Mvh Slimis

  1. Hej Slimis!
   Mycket bra kommentar tycker jag. Vissa kanske anser att man är dum i huvudet när man skrivet ett sånt här inlägg men just det du skriver förklarar verkligen den sanna problematiken.
   Tackar för att du kommenterade!

 2. Skänker inte pengar till tiggare av princip. Det är deras land som ska ta ansvar för dem, att ge signalen att det går att försörja sig i Sverige genom att sitta utanför en matbutik är inte bra vare sig för de som tigger, för Sverige eller för deras hemland. Det borde införas ett sorts tillståndssystem för organiserat tiggeri, som företrädelsevis kräver ett svenskt organisationsnummer, och ska ges väldigt restriktivt, t.ex. till frälsningsarmen. Tiggare är ett vanligt inslag i stadsbilden i många fattiga länder jag varit i, men ingen svensk medborgare ska behöva tigga längre i Sverige, det skall Socialstyrelsen ta hand om.

  1. Hej du Snålgrisen!
   Kul att höra din åsikt till det hela. Som jag skrev så skänkte jag pengar tidigare men har nu tagit steget till att inte göra det. Tänk vad en händelse kan förändra den bild som man haft. Som det skrevs i ett inlägg ovanför så kanske det är bättre att skänka pengar till organisationer i stället.

 3. Ovanstående talare har redan uttryckt sig så bra, tänkte bara tillägga att jag inte heller skänker några pengar till tiggare. I området där jag jobbar är tiggeriet i allra högsta grad organiserat och tiggarna vill inte heller ha mat eller dryck, bara pengar. Eftersom det är vad deras boss förväntar sig.

  Naturligtvis kan jag känna medkänsla över deras utsatta situation och förstår att de lever i misär oavsett om de väljer att lägga pengar på cigaretter eller ej men vi kommer aldrig att kunna ge dem en dräglig livssituation oavsett hur mycket eller lite mynt vi lägger i deras muggar. Detta måste lösas på andra sätt och bästa sättet att uppnå förändring är att INTE ge dem pengar.

  1. Hej Snålcoachen och tack ska du ha för din kommentar!
   Helt sjukt att dom bara vill ha pengar och inte mat för dagen, då förstår man att det kan ligga någon hund begraven i närheten.

   Jo det är just den där medkänslan man känner ibland men när man ser att pengarna går till cigg i stället för bröd så försvinner lätt medkänslan ganska snabbt :/

 4. Nej jag ger inte normalt till tiggare.
  Däremot när jag var i Thailand satt en man utan ben och bad om pengar. Han fick alla småpengar jag samlat under dagen. Leendet han fick var obetalbart!

  /Aktieflickvännen

  1. Hej Aktieflickvännen! 🙂
   Tycker det är bra att du inte ger då man nog inte vet vem som får pengarna i slutändan. Men vissa tycker ju man är sniken som inte ger något också. Kul att du gjorde mannens dag, en guldstjärna till dig

Kommentera