Grymt less – årets lönesamtal

Då var årets revision av lönen klar och jag har fått resultatet! Förra året blev inte direkt något mega-lyft och i år blev det ännu värre sammanfattningsvis. Ständigt hör man folk runtom som får tusenlappar extra i lön, medan man själv knappt får tillräckligt för att täcka inflationen. Att vi lever i en högkonjunktur gör väl inte saken bättre…

Årets löneökning blev bara några hundralappar. Det värsta av allt var väl att man fick följande kommentar:

“Du gör ett riktigt bra jobb, är positiv i din omgivning och utvecklas ständigt. Du kommer att växa in i jobbet rejält framöver och vi är glada att ha dig här. Dock är den andel som sektionen i år fått för att nyttja till löneökningar väldigt sparsam så vi kan inte ge dig mer än såhär. Du ligger redan väldigt bra i lön!”

Ursäkta om jag säger det men det där är ren bullshit. Tittar vi på ingångslönen i mitt yrke så är genomsnittet bra mycket högre. Har under åren fått ta på mig nya roller och nytt ansvar utan att få någon större del av kakan. Sedan just det här att jag gjort ett bra jobb men att yttre omständigheter inte tillåter mer. Hade jag så sålt våra produkter till kungen själv så hade jag inte fått ett nickel som tack!

Nu vet jag vad ni tänker. “Oj så otacksam han är. Ktm ska vara glad att han inte får en lönesänkning eller åtminstone vara glad att han har ett jobb!”. Håller till viss del med er om det. Frågan jag ställer mig är bara varför man ska harva på i samma hjulspår år efter år. Kanske är värt att testa något nytt för att kunna löneförhandla. Kanske är det så att gräset är grönare på andra sidan? Ja, gör vi inga förändringar får vi omöjligt veta.

Kommer nog inte att byta jobb direkt i alla fall. Problemet är väl att man blir mer och mer bekväm ju fler år som går och valet att börja med något nytt och ta klivet över till något annat kanske blir svårare och svårare.


Gratis bilder finns på https://pixabay.com/

12 thoughts on “Grymt less – årets lönesamtal

 1. Hej. Först tack för en mycket underhållande blogg. Kollar in dig dagligen.

  Det här med lönesamtal är väldigt speciellt. För mig och säkert många andra är det ett kvitto på vad min arbetsinsats värderas till. Tyvärr är det ofta det går till så här. Löneföehandling har blivit lönesamtal, vilket gjort att mitt eget intresse fattade.

  Det finns två vägar att gå. Stanna kvar och i värsta fall tvinga sig själv vara nöjd och riskera bli väldigt bitter på sig själv i framtiden. Eller söka sig vidare. Möjligheten är ju då betydligt större att direkt jacka upp sig och kanske hanna i en lönetrappa som snabbt tar dig uppåt.

  Själv har jag bytt jobb relativt ofta sista åren. Mest pga otillfredsställande uppgifter som blivit för enkla och inte givit stimulans. Det sista steget jag tog var att bli konsult inom mitt skrå och nu jobbar jag nio månader om året och är ledig med familjen resten. Det är något jag kan rekommendera!

  Ta dig en funderare och kom ihåg att du bara kan ångra det du aldrig gjorde…

  Ha det bäst

  /M

  1. Hej Matte!
   Tack ska du ha för din vänliga kommentar, den värmer verkligen. Hoppas att du fortsätter följa med på resan mot en miljon 🙂
   Måste säga att du verkligen träffat huvudet på spiken. Det här med att en dag tänka tillbaka och grunna “varför gjorde jag inte såhär” är otroligt skrämmande. Tycker definitivt du gjort rätt. Kan du dessutom leva på 9 månaders arbete har du gjort ännu mer rätt! Familjen är nog värt allt trots allt.

 2. Resonemanget känns igen från andra större svenska bolag. Sen anställer de några konsulter för 1000kr i timmen i nästa andetag.

  Lite oklart hur man ska hantera det hela.

  1. Tjosan Erik och tusen tack för att du tog dig tid och kommenterade.
   Exakt som du beskriver, så är det även på mitt bolag. Man har en hel del konsulter som man inte kan riktigt göra sig av med för vi har så svårt att hitta “riktigt” folk.
   Måste verkligen ta och slipa på det här med mina lönesamtal. Hoppas att du lyckats bättre 🙂

 3. Håller bara med ovanstående!

  Se till att du kpnner dig nöjd. Få höjd lön, minska på ansvaret eller vad du nu tycker känns rätt. Eller lämna företaget. Börja någon annanstans eller kanske starta eget. Jag tror du är svårt att ångra att man provade något nytt.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Hej och tack för din kommentar Frihetsmaskinen!
   Tycker självklart att du har rätt. Hörde dessutom att det kan finnas chans att få tjänsteledigt för att testa något nytt, men har ingen källhänvisning till den faktan 🙂 Det tråkiga är väl att man är för bekväm för förändringar.

 4. Hej KtM,

  Det finns så många faktorer här, men det jag kommer att tänka på först: vad jobbar du med och hur gammal är du?

  Jag är ganska less på jobbet själv, men jag är relativt duktig på att förhandla lön, så det är kanske det minsta problemet. Men jag har i stället väldigt svårt att hitta nya jobb då jag vill ha bra betalt.

  Jag säger byt jobb! Så snart som möjligt. Det gynnar dig på många sätt.

  Jag har skrivit massor om mina tankar kring jobbet. Du hittar dom här: http://onkeltomsstuga.se/category/jobbet/ Där finns förslag på hur du kan komma ur arbetet, exempelvis via tjänstledighet.

  Jag är gärna med din bloggsammanställning om du läser mig. 🙂

  1. Hej Onkel Tom och tackar för din kommentar 🙂
   Jag jobbar inom IT och är i 30-års åldern. Kul att höra att du lyckats med löneförhandlingar. Själv är jag alldeles för snäll.
   Ska ta och kika i din kategori, det lät faktiskt spännande.
   Jag inser att jag inte uppdaterat min lista av lästa bloggar. Självklart ska du ha en plats då jag har följt dig en tid 🙂 Du verkar ha lågan uppe.

   1. Tack, Ja det har varit mycket bloggande i år.

    Då ligger du 15-år efter mig i tristess på jobbet :). Men kika runt lite, det är väldigt blandat men du kommer se vad du har att se fram emot vad gäller internpolitik, märkliga chefer och taskig arbetsmiljö. 🙂

   2. Då är vi i ganska exakt samma sits (~30år, IT, på väg mot miljonen), med skillnaden att du åtminstone har haft löneförhandling/lönesamtal. Själv får jag mina ~2%/år. 2ggr har jag personligen kallat chefen till samtal och begärt förhöjning, har gett resultat om totalt ca 8000:-/mån – så det är ingen jackpot direkt. Man är ju som du säger – alldeles för snäll.

    1. Halloj ekonomisktinkompetent och tusen tack för att du tog dig tid att kommentera!
     Fantastiskt, vi verkar verkligen befinna oss i en liknande position du och jag. Tycker du gjort det riktigt bra som faktiskt tagit tjuren i hornen och snackat med chefen. Har så fruktansvärt svårt att begära mer pengar men jag hoppas på att kunna lyfta mig.
     Kom precis över 30.000 brutto per månad, vilket är lågt om man tänker på min position sett över hela Sverige.
     Ha det så best ekonomisktinkompetent!

Kommentera