Eländiga bil f*an!

Just nu känner jag mig lite som pappa Rudolf:

Jag har en rätt så gammal bil som jag tyckte mig komma över till ett riktigt fyndpris. Största anledningen till att jag köper en äldre kärra är framförallt att den inte tappar så sjukt mycket i värde för varje mil man kör men även för att kunna göra saker själv.

Visst, givetvis går det att göra mycket själv på nyare bilar också men det känns som om de flesta har uppfattningen att det krävs verkstadshjälp för att byta en glödlampa. Hörde från en kompis att han lämnat in bilen för 7000 kr förra veckan, samt för 3000 kr bara någon månad innan. Det är i princip det totala värdet för min bil.

Just nu känns det däremot att jag skulle vilja köra den till tippen. Är det inte lampor som lyser så är det läckage eller liknande fel som inte är allt för lätta att fixa. Det här vill man INTE ska hända under julen då i alla fall vi använder bilen rätt mycket.

Hade tänkt skriva ett inlägg om hur pass bra det är att inte äga en allt för ny bil, men tror jag ångrar mig. Har inte direkt någon bra plats att skruva på heller, vilket kanske är en förutsättning.

Nu har jag i och för sig lärt mig väldigt mycket, men OJ vilken tid det tagit. Och tid är ju pengar som vi fått lära oss sedan barnsben.

Äger ni en ny bil eller har ni också gammalt skrot… eller kanske ingen bil alls?

 

16 thoughts on “Eländiga bil f*an!

 1. Köpte en Skoda Octavia Greenline kombi 2010 för ett halvår sedan. Drar hälften i bränsle mot min gamla bil och utrymme som en Volvo.v70. Efter att ha ägt olika bilar i 14 år inser jag att det var väet att lägga 40 000 kr för denna bil. Som du säger är det inte det roligaste med gamla bilar som krånglar. Mitt tips är att köpa en bil i denna prisklass när du har råd. Köp den kontant så kan du ha trafikförsäkring. Mvh Slimis

  1. Tack för din kommentar!
   Skoda verkar ju vara riktigt bra bilar med mycket reservdelar ifall man behöver. Härligt med en bil som drar lite soppa också. Då kan man verkligen få billiga semestrar. Min bil drar ca 0,6 så det tycker jag är rätt fint, jämtemot min gamla volvo240 🙂 Ska kolla in din bil och se om det kan vara något för oss 😀

   1. Hade en likadan Skoda som Slims förut. Sjukt nöjd, man får verkligen mycket bil för pengarna om du köper Skoda. Nu har jag ett bilintresserade och ser inte endast bilen som ett transportmedel och efter att fått betydligt bättre ekonomi än när jag köpte skodan ovan så köpte jag i våras en begagnad (dock bara 1år gamal) Skoda Octavia VRS kombi som det är lite mer tryck i motorn i. Skulle dock vilja påstå att detta är ett “förnuftigt” val om man som jag vill ha en lite sportigare bil, då skatten är endast 1040kr, helförsäkring just nu 2500kr/år (pga vagnskadegarantin, kommer att landa runt 5000kr/år sen), och den drar kring 0,7när jag puttrar motorväg (dock så är det ju en bil man vill gasa med så då går förbrukningen upp lite men aldrig över 1,0). Summa sumarum, jag kan varmt rekommendera Skoda, oavsett modell man väljer så får man bra, billiga och pålitliga bilar 🙂
    Mvh Fredrik

    1. Tjenare Fredrik och varmt tack till din värdefulla insikt 🙂
     Kommer nog definitivt fundera på Skoda och faktiskt är det så att jag kommer ta över en Skoda av pappa nu när han trillat av pinnen. Är däremot en äldre modell så verkligen inget att skryta om.
     Verkar som om du verkligen haft positiva erfarenheter om Skoda och enbart 1040 kr i skatt är ju sjukligt billigt! Betalade 1500 för min och då var det en liten rackarns bil 🙂
     Får fråga dig om hjälp ifall Skodan krånglar framöver!
     Ha en fortsatt trevlig lördag

 2. Lider med dig! Man vill ju att bilen ska fungera utan några problem. Sen får man väl fundera på hur mycket man vill betala för en nyare och möjligen mindre fel på bilen.
  Själv har jag ingen bil, åker väldigt sällan bil. Min sambo har dock bil, mest för att åka till jobbet. När jag åker med sambon brukar jag betala rätt bra milersättning just på grund av att det är han som står för reparationer m.m. Vi åker dock inte mycket bil.
  För tillfället har jag inget behov av att ha en egen bil.

  1. Halloj PengarMoneyPengar! Roligt att du skrev några rader här på bloggen 🙂
   Tycker att du har en bra tanke där. Ibland kan det vara värt att betala för att få lite mer kvalité på saker och ting.
   Du gör rätt i att inte ha bil men att du samtidigt betalar sambon när du väl får åka med. Min sambo blir så otroligt deppad när det är fel på bilen, hon blir nästan en helt annan person 😛
   Oj vad du sparar pengar att inte behöva bil. Måste ta och räkna alla utgifter någon gång.

 3. Vill slå ett slag för en bra cykel med bra dubbdäck. Får långväga resor kring jul och sommar kan man bara hyra bil. Det blir billigare och du slipper en massa ansvar.

  1. Hej Tom och tackar för en bra kommentar som man inte kan tänka nog mycket på. Har klarat mig i samma stad tidigare utan bil som studerande så vet i tusan varför jag ska ha bil nu egentligen.
   Att hyra bil verkar vara rätt billigt idag faktiskt 🙂

 4. Bilkostnader är inte roliga. Bor ett par mil utanför stan så bil är ett måste för oss. Klarar oss på en bil, men vill ha den problemfri pga barn och långa körsträckor när vi hälsar på släkten. Därför kör vi en ganska ny Ford.

  1. Tjenare Matte och tack för att du tog dig tid att kommentera här på Kronan till Miljonen 🙂
   Ni gör det ändå riktigt bra som bara har en bil, trots barn och skippar lyxet som många vill åt med 2 bilar. Förstår givetvis att vissa måste ha det men tror många har det bara för att kunna ta bilen exakt när man känner för det.

 5. Jag har lagt ut stora summor på värdeminskningar på bilar, så du gör helt rätt som köpt en gammal bil. Men du kanske borde fundera på lägga dig lite högra på priset för att slippa problem som du fått idag. Själv äger jag en BMW 118 år 2013 och är väldigt nöjd men oj så det går pengar… Målet är att inte äga en bil i framtiden,

  1. Tack för att du läser bloggen Pengarggek! Vilken nice bil du har, men förstår samtidigt att den drar en del kosing. Många tror att det bara är bensin som kostar med att ha bil men det är lite fel enligt mig 🙂 Härligt mål. Bra motion och mer pengar över till annat kan man väl inte tacka nej till ^^

  1. Tack för att du kommenterade Kaizenliv! Oftast har man bara bil för lyx, som exempelvis i mitt fall. Har 3 minuter till jobbet och skulle kunna ta buss eller tåg när jag ska någonstans.

 6. Jag har valt att lägga pengar på en lite dyrare nyare bil då jag spenderar extremt mycket tid i bilen både på jobbet och privat. Det går inte att ha en bil som inte funkar vissa dagar då. Dyrt men det får det vara värt.

  1. Tack för kommentaren Aktiepappa 🙂
   Tror du gjort helt rätt. Blir kanske att köpa en “liten” julklapp till oss. Blir dock mindre in till portföljen ett par månader då men det kanske det är värt.

Kommentera