Där förvånade ni mig… företagslojalitet

För en tid sedan gjorde jag en undersökning på Twitter. Jag frågade ifall du skulle vilja jobba kvar på ditt jobb ifall du fick möjligheten att sluta idag men få behålla din lön under ett helt år. Däremot får du aldrig återvända till samma arbetsplats.

Resultatet blev för mig häpnadsväckande…

 

 

Trodde helt klart att resultatet skulle bli 90/10 eller i alla fall 80/20. 60/40 var däremot helt otippat.

Om jag fått det valet i livet hade jag tackat ja. Självklart är det jobbigt att ställa om sitt liv och börja på ett nytt jobb, man är ju bekväm av sig liksom. Men hallå? Lön i ett helt år?!

Det skulle innebära att du kan ta en annan anställning och få in dubbla löner, eller varför inte ta året till att förverkliga egna projekt utan att känna krav på ekonomisk inkomst.

Oavsett om det är kollegorna, arbetsförutsättningarna eller kanelbullarna på fikarasterna så vill jag ge er cred. Stort beröm till att ni är lojala er arbetsplats. Hatten av!

10 thoughts on “Där förvånade ni mig… företagslojalitet

 1. Har inte twitter så kunde inte svara, men svaret är absolut JA! Finns många andra företag där min kompetens kan användas där jag kan få anställning. En gratis årslön tackar man ju inte nej till…

  1. Hoppas att du hakar på Twitterflödet framöver, det är jättekul 🙂
   Glad att du tänker som jag gör. Däremot förstår jag hur många sätter sitt liv till jobbet och vad spelar det för roll att hoppa av med en årslön om man trivs riktigt bra på jobbet och kan tänkas jobba där fulltid hela livet?
   Jag går tyvärr inte med den uppfattningen 🙂

 2. Det är inte så förvånande egentligen. Titta tex på Ericsson, SAS mfl stora koncerner som med jämna mellanrum gör/har gjort stora omorganisationer. Ofta får personalen nåt liknande erbjudande (beroende på ålder arbetad tid eller kompetens). Det är inte ALLA som tar det, för att de helt enkelt inte är i den fasen i livet.

  När “mitt” företag hade ett liknande större erbjudande för ca 10 år sen så var jag nybliven förälder, hade ett jätteroligt jobb och höll på med en utbildning betald av företaget, som ledde till en certifiering som både är svår och dyr att få annars. Jag hade heller inte nån aning om vad jag skulle vilja göra efter ett ev år i “frihet” (frihet under pressen att se till att ha ett annat jobb när tiden gått ut). Kolleger under 30 och över 60 hoppade å andra sidan glatt på det tåget.
  Men nu? Ja, jag vet ju fortfarande inte vad jag vill bli när jag blir stor 🙂 Jag har högre månadskostnader än då (skolbarn kostar mer än bebisar) men jag har kanske mer mod än jag hade då. Jag har definitivt mer sparat kapital.
  Jag skulle nog ta erbjudandet. Definitivt om jag visste att det finns nåt tillräckligt intressant som väntar på mig om ett år.

  /Spargrisen.

  1. Det var en mäkta intressant kommentar från dig Spargrisen.
   Reflekterar kring vilken tur du haft att komma till ett företag där dom verkligen gynnar personlig utveckling och att du ska utvecklad med bland annat hjälp från utbildningar.
   Håller med dig om att situationerna ändras rätt kraftigt med tiden också. Är nog mer sugen på att kliva ner i arbetstid nu än när jag var nyutexaminerad 🙂
   Trodde nästan att småbarn kostade mer än större på sitt sätt men där har jag nog haft fel. Allra helst om man vill att sitt barn ska hålla på med mycket kostsamma aktiviteter också.
   Tack för att du skriver

   1. En bebis protesterar inte mot ärvda kläder. De kostar inte så mycket att ta med när man åker nånstans. Matkostnaderna är obetydliga jämfört med tonåringar. Inga terminsavgifter på fritidsaktiviteterna (eller nåt sommarläger). Inga egna mobiler. Inga sportutrustningar/musikinstrument/datorer med mycket kräm.
    Men en bebis är ganska tråkig. Ett större barn/tonåring är MYCKET roligare att umgås med.

    Jo jag har förstått att mitt företag har mycket kompetensutveckling, i alla fall till en viss nivå. Den nivån har jag nått för länge sen….

    1. Hehe näe den enda kostnad man blir av med är väl blöjkostnaden antar jag. Om nu man inte kör med tygvarianten 🙂

 3. Det bevisar ändå majoriteten jobbar för pengarna 🙂 Inte många som brukar erkänna det. Säh att du hade sagt att man fått 5 årslöner, vad hade svaret blivit då? 🙂

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Hej Frihetsmaskinen!
   Nä exakt. Många lever nog i tron om att de har det väldigt bra och så kanske det är? Men vad är bra om man inte utforskat allt ännu, vilket ingen har? Fast oftast är väl gräset inte grönare på andra sidan är jag rädd.
   5 årslöner hade jag inte tackat nej till. Skulle kombinera det med en del resande samt att hålla på med mina egna projekt. + såklart en del sparande till portföljen 🙂
   Ha det gott!

  1. Jag går med filosofin om att oavsett vilket jobb man har så kommer man nog förr eller senare prioritera sin fria tid högre.

Kommentera