Skatteåterbäring! Dags att bränna pengar?

Nu har väl skatteåterbäringen trillat in på de flestas konton.  Utbetalningsperioden till alla som ska få återbäringen innan midsommar är 7-9 juni.

Själv fick jag betala drygt 3 Cloettaaktier i restskatt, men sambo KTM fick tillbaka en del då hon betalat in extra under året.

Det intressanta är väl inte hur mycket folk får tillbaka och vilka som tvingas betala, utan vad människorna faktiskt gör för pengarna som trillar in.

“Investera” skatteåterbäringen?

Såg precis den här bilden från Webhallen:

Absolut inget ont om Webhallen. Det var butiken under min uppväxt som jag handlade mest från, genom beställningar på nätet. Otroligt bra service också! Men tydligen har vi olika syn på vad en Investering är.

Den som köpte en tjock-tv när den var ny har inte fått så mycket avkastning på sitt investerade kapital. Det gäller väl även den som köpte en platt-tv när dessa var nya.

Inte heller har Helena som köpte 5 st PC-spel för 10 år sedan fått någon avkastning på insatt kapital.

Men kanske är det Investering i livskvalité som Webhallen menar?

 

Handla upp skatteåterbäringen

Sambon pratade nyligen med en vän som var ilsken att hen inte fått sin återbäring ännu.

Tydligen var det mycket som hen ville handla och när pengarna inte kom växte frustrationen och begäret.

För att lösa problemet hade hen då lånat pengar för att kunna shoppa det som var tänkt. Tanken är att lånet ska betalas tillbaka när återbäringen trillar in.

Detta skrämmer mig. Jag förstår att pengarna inte har något affektionsvärde men om man måste låna pengar för att ens planerade shopping inte blev av så kan man börja undra…

Det är i och för sig inget fel i att handla upp skatteåterbäringen. Många ser det nog som en extra guldkant på vardagen som man inte hade räknat med. Ett sätt att unna sig helt enkelt

 

Återinvestera skatteåterbäringen

Hatten av till alla er som återinvesterar återbäringen i er portfölj. Ni har då chansen att få en rejäl skjuts på er utdelningsportfölj eller vad ni nu håller på att bygga.

Kanske är det ultimata att ta en liten del och unna sig något roligt men att man sparar resten?

 

Vore grymt kul att höra vad ni tänkt göra med er skatteåterbäring.

8 thoughts on “Skatteåterbäring! Dags att bränna pengar?

 1. Fick skatteåterbäringen för länge sen och minns inte vad den användes till faktiskt. Det är inte så att vi öronmärker pengar till något speciellt utan allt trillar in den gemensamma kassan. Vi har en cash-buffert på ca 120000 som vi tar av när det behövs till en resa, ny kyl och frys, ny tv eller dylikt. Bufferten fylls på vid behov men brukar ligga runt 100000 i medel. Sen har vi 26700 kr som förs över automatiskt till avanza + utdelningarna som aldrig lämnar avanza. Så vi väntar aldrig på pengar för att köpa något utan det köps efter behov. Och vi har definitivt aldrig känt behovet att åka till webhallen eller annan prylaffär för att “investera”… haha riktigt dråplig formulering som man borde uppmärksamma faktiskt. Kanske skicka ett lite lagom spydigt mail till deras twitter eller facebook.

  1. Riktigt kul att du delar med dig av det här Snålgrisen 🙂
   Har ni gemensam ekonomi idag eller hur ser det ut? Har ni separata portföljer?
   Ha en riktigt trevligt fortsatt helg.

 2. Jag delade upp min skatteåterbäring i fyra olika tårtbitar. Betalade tillbaka på ett lån till min föräldrar, satte över en stor summa till min buffert, sparade lite till semestern och köpte mina första aktier i Industrivärden som visar blått 4,09%! 🙂

  1. Härligt att höra att du planerar och delar upp den extra tårtan i ett målsparande, amortering och även investering 🙂 Kommer ni ut och resa något under semestern?
   Vi har bokat in en resa till London

   1. Vi har faktiskt tänkt om lite när det kommer till semester, jag har en trött kropp och hjärna så vi tänkte bara ladda upp dem på landet några veckor istället för att ta oss i väg på långresa. Sverige är ju helt fantastiskt på sommaren och på landet där trivs vi bäst! 🙂

    Härligt med London! Längesen jag var dit nu, något särskilt inplanerat?

    1. Att ha en sådan semester kan nog vara minst lika värt som en utlandsresa. Oftast när man ska hem från en riktig semester känner man sig aldrig riktigt utvilad. Därigenom vill jag oftast ha en vecka ledigt hemma efter det att man kommer tillbaka.

     Ja alltså det är väl mest sambon som har planer men jag skulle vilja åka det där London eye. Verkar spännande men också väldigt dyrt 🙂 Har däremot lovat sambon att inte #pratapengar under resan

 3. Hälften hamnade i fonder och hälften fick sitta kvar på kontot “utifall att” och nu har utifall att hänt för jag har börjat rehaba min hund och de pengarna verkar gå åt till just det..

  Det finns väl några få bra investeringar inom media, tex den jag själv hade turen med, köpte spelet Mr Gimmic till Nintendo när jag var liten. Den ökade värdet ganska rejält när jag sålde den för några år sedan. Fast det hade nog ökat mer på börsen..

  1. Hej Linn!
   Låter suveränt. Se bara till att fylla på bufferten allt eftersom den sjunker. Då kan man dessutom sova gott om kvällarna 🙂

   Haha spännande att du nämnde det. Var hemma hos en äldre kompis till min mamma för ett tag sedan och hon hade sålt just det 8-bitars spelet till en intressent nyligen för en på tok för billig peng. Ibland har vissa turen att göra enastående klipp

Kommentera