Behövs privat pensionssparande?

En sak som jag reflekterade över när mina föräldrar gick i pension var hur otroligt liten deras inkomst blev. Eller otroligt liten kanske är dumt att säga, men den blev betydligt mindre. En lön som tidigare var rätt OK blev förhållandevis knaper.

Nu är det väl så att man som pensionär kanske behöver mindre pengar? Barnen har flyttat ut, huset betalt etc. etc. Däremot tycker jag att det skulle vara skönt att i alla fall inte få mindre inkomst efter pensionen.

Går man dessutom i pension tidigare än 65 så får man rejält mycket mindre och ens slutgiltiga månadsutbetalning sjunker saftigt. Det pratas mycket om det på min arbetsplats i alla fall.

 


 

Tidigare hade jag ett pensionsspar via Swedbank som jag betalade 17% i avgift(!!) för. Helt galet om du frågar mig. Faktum är att många idag fortfarande sparar i en typ av traditionell privat pensionsförsäkring, trots att rätten för avdrag tagits bort.

Det är klart, så länge folk betalar avgifter så är väl de makter som “förvaltar” pengarna nöjda.

Jag tog då valet att avsluta mitt privata pensionsspar på 200 kr i månaden hos Swedbank och i stället investera mina egna pengar i en utdelningsportfölj. Än så länge känns det bra mycket bättre. Det ska mycket till innan jag presterar sämre än med mitt sparande som hade 17% i avgift.

När det kommer till att kolla igenom den allmänna pensionen och tjänstepensionen har jag inte kommit mycket längre. En som däremot planerar och strukturerar sitt pensionsspar är Spara Klokt som fått hela 7% i årlig avkastning på sitt PPM.

4 thoughts on “Behövs privat pensionssparande?

 1. Finns egentligen inga ursäkter att inte ta kontroll över sin pension. Börja på pension.nu, gå därefter vidare till dina respektive pensionsförvaltare, t.ex. skandia, danica eller vad nu ditt företag har valt åt dig och kontroller och byt efter behov. Den ppm kör jag i ap7 såfa, finns ingen anledning att krångla med något annat tycker jag. tjänstepension uppdelad i 60%global, 20% sverige och 10% tillväxt. Då slipper man göda girigbukarna hos fondförvaltarbolagen.

  1. Låter som ett förnuftigt beslut Snålgrisen 🙂 Du har aldrig funderat på att ha en del i Avanza Zero? Det är i alla fall en av mina tankar just nu. Får se hur det blir riktigt.

 2. Glömde svara på din fråga, ja privat pensionssparande behövs verkligen. Titta på ens egna föräldrar som jobbade och hoppades att staten skulle ta hand om dem. De får ut 17000 kr i månaden, där endast hyran för deras 3a kostar 8000 kr. Inga tillgångar alls mer än lite möbler och 10000 på bankboken. Så vill inte jag sluta som pensionär i alla fall. Så som staten håller på med sina mångkulturella experiment och konstanta skattehöjande undrar jag om allmän pension i sin nuvarande form finns kvar om 30 år, tror inte det.

  1. Mycket klokt!
   Tror min mamma ungefär får ut samma summa. Eller snarare 15000 tror jag. Inte mycket alls.
   Var nog lite dålig i min formulering inser jag. Vad många ansåg tidigare som privat pensionssparande var ju de olika formerna som fanns via exempelvis bankerna (minns inte vad min hette). Dessa fick man ju dra av på deklarationen.
   Såg någon statistik att det var otroligt många som hade kvar dessa i någon form.
   Däremot kan man ju säga att vårt typ av sparande faktiskt är ett privat pensionssparande.

   Tack så mycket för kommentaren! 😀

Kommentera