Veckans stora köp: Kopparbergs B

* Viktigt! tänk alltid på att göra din egna analys innan du gör din investering. Det jag skriver ska aldrig tas som rekommendationer utan är enbart en återkoppling mot de val jag gör som investerare*

 

Well, vad som är stort för vissa kan för andra vara väldigt litet. Allt är relativt.

Blev i alla fall en stor post av Kopperbergs B (direktlänk till Avanza) idag:

 

 

Aktie Kurs Antal Summa
Kopperbergs B 211 10 2110 kr (exkl courtage)

Varför handlar jag större poster i Kopparbergs jämfört med andra bolag?

Kopparbergs är inte listat under Stockholmsbörsen (Large Cap Stockholm) som många av mina andra bolag utan i något som heter Nordic MTG. Här är den avgift du betalar betydligt högre och minimicourtaget är 19 kr för varje köp, vilket kan jämföras med 1 kr om du skulle handla exempelvis H&M.

Det gör att jag väljer att köpa mindre ofta och större poster i bolaget. Läs ett inlägg jag skrivit Bli inte lurad på courtage, så får du lära dig mer.

 

8 thoughts on “Veckans stora köp: Kopparbergs B

 1. Många verkar intresserade av Kopparbergs. Själv har jag inte riktigt insett storheten i detta bolag, de får nog ta och öka direktavkastningen ett snäpp först innan Herr Snålgris öppnar kassakistan och köper in en andel.

  1. Näe det är ju så sant Snålgrisen. För mig handlar det mycket om att se på potentialen i utdelningstillväxten då det är ett bolag jag kommer ha under lång tid. Som många sett kombinerar jag min portfölj med bra direktavkastning och god utdelningstillväxt.

   Tack för att du tog dig till och delade med dig av ditt tycke Snålgrisen 😀

 2. Jag håller med Snålgrisen. Trots fin historisk tillväxt tycker jag att aktien är lite väl dyr nu med tanke på att deras starka exponering mot UK/GBP utgör en risk på 4-5 års sikt som en YOC på 2,8 procent inte kompenserar för.

  Har en tid övervägt att köpa men tycker egentligen att det är först runt 185-195 kronor som aktien är någorlunda rimligt värderad. Delar vad Börsveckan skrev nyligen.

  Jättebra att du upplyser om det höga courtaget på 19 kronor. Det innebär att du i praktiken måste köpa cirka 40 aktier för att få ett courtage på 0,25 procent. Det är faktiskt huvudskälet till att jag avvaktar – att köpa en så stor post skulle innebära ungefär 2 procent av portföljen vilket drar ned min genomsnittliga utdelning. Gråter inombords varje gång jag ser Avanzakunder köpa 1-2 aktier i taget i Kopparbergs med tanke på att de får betala 10-20 kronor extra per aktie på grund av det höga minimicourtaget.

 3. Väntar tills rapporten kommer, visst om man tror på bolaget så kan man
  ju köpa när som helst men har jag hållit ut sen mars då den dippa på 194 kr
  så kan jag vänta lite till.

  Och om den går upp efter rapporten så blir man ju rikare istället, är lite för
  tungt viktad för och kunna köpa så nära mitt gav på 220. Försöker alltid
  snitta ner mig i tillväxtbolag och andra bolag med för den delen vid varje köp.

  Vågar inte förlita mig på att gå plus enbart på utdelningar.

  Hoppas det händer nåt med aktiekursen i alla fall.
  Är så tradigt när den står och stampar hela tiden,
  man kan ju liksom inte göra något annat än och vänta.

  1. Hejsan!
   Ja men det är ju faktiskt en smart idé. Jag vet inte, har som aldrig riktigt fastat för att köpa inför rapport. Gillar hellre att fylla på när väl x-dagen kommer 🙂

   Dess värre är nog Kopparbergs inget jag kan rekommendera om man vill bli rik på kort sikt. I min spåkula finns risken att bolaget dippar ytterligare innan det blir dragning uppåt igen. Men min spåkula har haft fel tidigare 🙂

   Tack o tack för att du kommenterar i alla fall.

Kommentera