Sältängen – nyaste innehavet i portföljen

 

Strax efter jul valde jag att sätta in en liten post i Saltängen Porperty Invest (SAPIAB); länk till bolaget på Avanza.

Lite kuriosa är att jag och sambo KTM bilade igenom Västerås i somras och tältade utanför denna gigantiska byggnad. Då visste jag inte vad det var, men nu vet jag 🙂 Tältningen kostade 0 kr, inkluderade sniglar på marken och en god natts sömn.

Tältningen skedde på nedre delen av denna bild:

 

 

Information om bolaget på Avanza

Saltängen Property Invest äger fastigheten Saltängen 1 i Västerås, vilken hyrs ut till ICA. Fastigheten används för lager och logistik, samt en mindre del som kontor. Fastigheten är uthyrd till och med 30 september 2022.

Varför köpa bolaget?

Det som jag ser som mest positivt med bolaget är långa hyreskontrakt och god utdelning. Direktavkastningen står  nu i 8.75%, vilken bank ger så mycket?

Utdelningen är dessutom kvartalsvis vilket ökar spridningen under året = jag kan då fylla på min utdelningsportfölj oftare.

Dessutom tror jag att det är viktigt att vi betalar för vår tältövernattning genom att köpa aktier 😛

 

Fördelar

 • Att ICA driver sitt största centrallager där känns lovande. Varför skulle de välja att flytta något så stort?
 • Nuvarande hyreskontrakt har precis förlängts till 2023, bra för bolaget och bra för ICA
 • ICA känns stabila och jag hade haft bolaget i min portfölj om jag inte ägt Axfood
 • Som sagt, riktigt hög direktavkastning och bra spridning
 • Ingen preferensaktie utan vanlig aktie. Är redan rätt tung i preffar som det ser ut idag
 • Sambo Ktm gillar Västerås och vill flytta dit (bra fördel, eller hur?) 🙂

Negativt

 • Allt i en säck. Går ICA i graven eller inte vill förlänga spricker bubblan – men då kan vi lika gärna få en komet i huvudet
 • Stiger räntan så stiger lånekostnaderna = mindre utdelning
 • Kort historik, vilket går lite emot mina normer att köpa stora och väletablerade företag

 

Köpläge nu?

Har som sagt köpt en liten post nu men kommer att köpa mer med tiden och tanken är att bolaget ska viktas ungefär lika mycket som mina preffar.

Kursen står rätt högt så det är upp till den enskilde om det är köpläge. Följer du min strategi om att köpa lite när det går bra och köpa mer när det går sämre är det självklart köpläge redan idag.

4 thoughts on “Sältängen – nyaste innehavet i portföljen

 1. Intressant köp! Det känns som relativt hög risk då du nämner “kometrisken” men samtidigt är det en fantastisk direktavkastning i dagsläget.

  De som hoppar fallskärm i Västerås har även de en speciell relation till denna byggnad som utgör det tydligaste landmärket från luften.

  //Humankapitalisten

  1. Hejsan Humankapitalisten!
   Ja jag känner också att det kanske är lite väl hög risk för mig, men så kände jag även när jag tog mina stapplande steg in på börsen 🙂
   Vi får se vart vi landar men jag kan absolut inte lova några garantier för bolaget.
   Är kanske en större risk att jag äger SÅ mycket fastigheter idag. Skulle vilja vikta om lite och har lovat mig själv att se över det hela.
   Fantastiskt att kunna blicka över byggnaden när man fallskärmshoppar. Har själv hoppat fallskärm en gång och det vore kanske häftigt att göra det här.
   Lycka till med dina investeringar!

 2. Välkommen i gänget! Mycket aptitlig utdelning. Utdelningstillväxten lär väl vara 0 på sikt, men vad gör det när den är så hög redan idag. Själv har jag både Ica och Saltängen och tror att de kommer att stå starka lång tid framöver.

  1. Halloj bullpappret och tack för att du kommenterade 🙂 Heder till dig.
   Det här med utdelningstillväxt är ju enormt viktigt och det får man ju dess värre inte om man äger mest preffar. Tror däremot att bolag som exempelvis Castellum och Axfood kommer fortsätta höja sina utdelningar, men det är ju inget garanterat.

Kommentera