Handelsbanken faller vid årsrapport. Hur agerar KTM?

Rapporterna fortsätter att trilla ner från öppen himmel och idag var det en av mina banker, Handelsbanken (SHB), som rapporterade. Har ägt bolaget sedan Juni 2016 och i det här inlägget får du mitt utlåtande på rapporten och vad jag tänkt göra med bolaget.


Att rapporten inte blev någon rolig läsning för många syns tydligt på kursen. Aktien är ner drygt 4% sedan börsen öppnade kl 09:00 i morse.

Anledningen var väl att mycket av de siffror som presenterades helt enkelt inte nådde upp till förväntningarna som var satta. Banker har ju gått rätt bra på sista tiden och ett sån här reva märks ju knappt till mitt lilla innehav.

Utdelningen höjdes dock, vilket inte är fy skam. +11% blev det och nu utdelning är 5 kr / aktie.

Har ägt Handelsbanken ett tag och var väl ett av mina första innehav som jag hade i min “kärnportfölj” i tidigt skede. Om man kikar på köpet så var det helt otroligt timeat. Men så är det. Ibland kommer man in fel och ibland kommer man in rätt. Köper man kontinuerligt spelar det ingen roll.

 

Idag köpte jag en ytterligare del Handelsbanken B. Ska du handla Handelsbanken föreslår jag däremot att du köper A-typen nu då den helt enkelt är billigare. Varför jag köpte B var ju bara en miss av mig 🙂

Har du B aktien kan du skifta dessa mot A och tjäna lite på bytet. Har skrivit mer om det här.


Min taktik i början var ju att äga lite av många banker men att den sammanlagda delen inte skulle bli allt för stor.

Börjar nu fundera på om det här är rätt väg att gå. Jag har mer och mer insett att Nordea kanske är den bank som faller mig närmast och deras utdelningshistorik och policy är fenomenal. Handelsbanken är inget dåligt bolag…verkligen inte. Det handlar däremot om att det vid varje köp ska kännas rätt!

Enligt Twitter så verkar det som om många håller med mig i den strategin jag hade i början.

 

Har du inte Twitter? Stort tips! Skaffa det och följ mig direkt på Twitter Kronan till Miljonen. Där får du ta del av de nyaste inläggen och mina tankar kring sparande och investeringar.

4 thoughts on “Handelsbanken faller vid årsrapport. Hur agerar KTM?

 1. Har faktiskt köpt de stora bankerna, utom Handelsbanken. Anledningen att jag har haft dem som bank privat och verkligen inte varit nöjd… man kommer långt med Swedbank, Nordea och SEB också :=)

  1. Hej Snålgrisen!
   Det är ju som eländigt det där när man fått privata upplevelser som inte överensstämmer ens förväntningar. Då vill man aldrig röra bolaget ens med tång 🙂
   Har ju varit kund hos Swedbank i alla år och det är väl många gånger jag varit mindre nöjd…

 2. Jag tycker gott man kan äga dom alla. De har lite olika karaktär. Nordea delar ut i euro, dom delar ut i oilka månader, de har lite annorlunda geografisk spridning mm. Handelsbanken är ju stabilast men man får betala för den säkerheten.

  1. Hej Krösus och tack för info som jag inte visste!
   Intressant att utdelningen sker i euro, då får man ju lite expondering där också. Nog för att jag strävar efter att inte tänka på valutaexponering 🙂

   Tack så mycket för din kommentar!

Kommentera