Emission i Diös? Vad ska man göra?

Först och främst måste jag säga att jag är riktigt kass på det här med Emissioner. Läst lite om det på diverse bloggar men begriper inte det fullständigt.

Har förstått att bolag kan göra det när det behövs kapital och att man då som ägare får välja att nyteckna eller sälja av – något i den stilen i alla fall (rätta mig gärna här).

Kikade i alla fall nyss på börsen utan att ha läst nyheterna och såg att Diös dippat rejält.

Tänkte inte så mycket på det utan förstod att det säkert var någon vinstvarning eller liknande. Då jag verkligen tror på bolaget i längden valde jag givetvis att köpa på mig en summa till nu när kursen var så billig. Blev 15 nya aktier.

I efterhand såg jag det här med emissionen men måste säga att jag inte riktigt förstår allt. Från Placera:

Diös meddelar villkoren i den företrädesemission om cirka 1,85 miljarder kronor som tidigare aviserats i samband med förvärvet av fastighetsbestånd från Castellum.

Antagligen vill de ha in 1,85 miljarder kronor för något fastighetsbestånd i Castellum? Castellum äger jag ju och bolaget tror jag på som investmentbolag 🙂

Aktieägare i Diös äger företrädesrätt att teckna fyra nya aktier för fem befintliga aktier och teckningskursen har fastställts till 31 kronor per ny aktie.

Jag har alltså företräde att teckna fyra nya aktier för fem befintliga? Hur gör jag det? Går det att göra via Avanzas sida direkt?

4 aktier till priset av 5 befintliga låter ju lite sådär. Blev mycket frågor nu men kanske någon läsare kan svara på något? Då det är min första emission jag är med om känner jag mig lite lost 🙂

6 thoughts on “Emission i Diös? Vad ska man göra?

 1. Tyvärr brukar det vara så att när aktien går ned på det här viset vid en emission beror det på att teckningsrätterna avskiljts och så verkar vara fallet även denna gång. Jag hittar ingen riktigt bra info om det men jag skulle bli väldigt förvånad om det inte var så att för att få vara med i emissionen hade du behövt vara aktieägare igår. Idag har teckningsrätterna avskiljts och det är därför aktiepriset är så mycket lägre. Vill du vara med i emissionen behöver du antingen köpa teckningsrätter över börsen eller teckna dig utan företräde när den möjligheten erbjuds.

  Mvh
  Att Välja Lycka

  1. Hejsan Att Välja Lycka och tackar för att du hjälper till 🙂
   Hmm jag har ju varit aktieägare rätt länge men aldrig fått nys om dessa förrän nu. Kan det hända att jag missat allt? Tycker det är konstigt att det är så lätt att missa 🙂

   I och för sig är det en aktie som inte så många har så skulle inte bli förvånad då man inte läser om bolaget särskilt mycket på bloggar.

   Jag har alltså gått miste om min del av kakan redan? 🙂 Hittar inget erbjudande under Mina sidor > Nyintroduktioner & Emissioner

 2. Som Att Välja Lycka skriver så har teckningsrätterna avskiljts (gjordes igår, dvs 2/1). Idag är alltså första dagen som handel sker i Diös-aktien men då utan rätt till att delta i företrädesemissionen. Mao, de 15 aktier du köpte idag ger dig inte någon teckningsrätt.

  Jag hoppas nedan långa inlägg ska ge dig en bättre bild av hur det fungerar. Om inte, skicka mig ett DM på Twitter så ska jag hjälpa till att besvara dina frågor efter bästa förmåga.

  Nu äger inte jag Diös så har inte full koll på just detta case. Hur som, det jag vet är att Diös ska genomföra en företrädesemission som syftar till att få in kapital för att delfinansiera köpet av ett fastighetsbestånd från Castellum för totalt 4,5 miljarder kr (se http://www.dios.se/Om-Dios/Press/Pressmeddelanden/de-villkor-som-fanns-for-dios-att-genomfora-forvarvet-av-32-fastigheter-i-umea-lulea-och-sundsvall-ar-nu-uppfyllda/).

  Diös vill få in 1 853 MSEK före emissionskostnader och emissionen verkar dessutom garanterad (dvs att den blir fulltecknad) eftersom de största huvudägarna garanterat sina delar samt att Nordea och Swedbank gått in som garanter för resten i händelse av att alla befintliga ägare inte tecknar fullt. Totalt ska 59 783 304 nya aktier emitteras så ägare som väljer att inte teckna fullt eller inte teckna alls blir därmed utspädda.

  Ägare av Diösaktier äger företrädesrätt att teckna aktier (därav namnet företrädesemission). Villkor är att du får teckna 4 nyemitterade aktier för 5 befintliga. Teckningskursen är fastställd till 31 kr/aktie. Om du är ägare av Diös innebär det här alltså att du erhåller så kallade teckningsrätter vilka du lär se på din depå här framöver (typ med namnet Diös TR eller något i de stilen). En titt på den indikativa tidplanen säger att de bör finnas på din depå den 4:e januari (se http://www.dios.se/Om-Dios/Press/Pressmeddelanden/dios-offentliggor-villkor-for-foretradesemission/).

  Tycker du att villkoren ser bra ut så väljer du att teckna. Du kan välja att teckna fullt (dvs så många aktier du får teckna och då blir du inte utspädd), teckna en viss del som du tycker är lämplig alternativt välja att inte delta alls (då blir du också utspädd eftersom det emitteras nya aktier). Om du inte tecknar fullt eller väljer att inte teckna alls så säljer du de teckningsrätter du har/ej använder över börsen.

  Handel med dessa TR verkar ske mellan den 5:e januari till och med den 19:e januari. Vill du teckna fullt eller delvis är teckningsperioden 9:e januari till och med den 23:e januari. Att teckna brukar enkelt kunna göras elektroniskt via din bank/mäklare, t ex Avanza.

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet

  1. Fantastiskt bra beskrivning och tusen tusen tack för att du tog dig tid att lära oss allt detta! Bra förklarat till även en som inte kan allt för mycket.
   Det enda jag funderar över är ifall det finns en risk men att man inte upptäcker sånt här. Nu såg jag ju det på att kursen gick ner men det kanske inte alltid händer. Finns det risk att missa täckningsrätterna tänker jag? 🙂

   Antar att det hela kommer bli lite klarare när väl det är genomfört och efter ett par liknande händelser kanske det här med emissioner känns lättare att förstå.

   Stort tack igen för all info!

 3. Castellum säljer av en del fastigheter de inte tycker passar in i sitt bestånd som de fick när de köpte hela Norrporten. För Diös passar de bättre. Det här är en offensiv emission, Diös blir ett större bolag och jag tycker definitivt att du skall vara med. Jag äger också Diös och tänker vara med, fast kanske inte fullt ut då jag redan äger en hel del. Mer info kommer snart på ditt Avanzakonto, det dyker upp en informationsruta om att du har ett erbjudande att ta del av. Fyll i där och se sedan till att ha pengar på kontot det datum pengarna sedan kommer dras.

  1. Hejsan Krösus Sork, vad glad jag blir att du tittar förbi 😉
   Härligt att höra att du också äger Diös och att du tänkt fortsätta. Det var även min åsikt. Att jag får 20% mindre aktier känns kanske inte så lockande men det finns säkert en anledning.

   Tack ska du ha att du kommenterade och lycka till!

Kommentera