Bli inte lurad på courtage

I begynnelsen, precis när jag påbörjat min aktieresa, blev jag rejält blåst av att betala allt för dyrt courtage (avgift för köp av aktier).

Hela misslyckandet kan du läsa i Ett av mina stora misstag, vilket var en av mina tidigaste inlägg här på Kronan Till Miljonen. I korthet handlade det om att jag bara köpte en aktie i ett svenskt bolag och låg på helt fel courtageklass hos Avanza.


Förra veckan var jag åter igen och stoppade ner fingrarna i helt fel kakburk. Att göra det får som ni säkert vet konsekvenser. (Det här vet ju alla som olovligen tog kakor som barn).

Efter mitt inlägg om Mina Senaste Köp fick jag en del kommentarer om mina köp i Kopparbergs och hur jag tänkte där när courtaget ligger på 19 kr till mina små köp.

Brukar ju försöka köpa för mindre poster runt 400-600 kr och har då betalat ca 1 krona som ni kan se i bilden nedan:

Tittar vi däremot vad jag betalat för Kopparbergs B (överst i listan) fick jag betala hela 19 kr för det lilla köpet. Så, tusen tack för kommentarerna. Annars hade jag säkert fortsatt att köpa bolaget på liknande vis.


Varför är det såhär?

Ja, det svaret hittar vi nog i följande lista hos Avanza: https://www.avanza.se/vart-utbud/prislista/handel-sverige.html

Det verkar som att Kopparbergs ligger under en annorlunda marknadsplats mot mina övriga innehav som heter NGM & Nordic MTF. Där ser vi att  min courtageklass mini så är det inte längre 1 krona utan hela 19 kronor.

Riktigt dumt av mig att inte ta det här i hänsyn. Kikar man på bolaget på Avanza ser man ju faktiskt att det ligger där under, vilket inte några av mina andra bolag gör.


Antar att man lär så länge man lever. Och det är precis sådana här misstag som gör att man med tiden blir en bättre investerare.

Har ni också tänkt fel rörande courtage någon gång?

12 thoughts on “Bli inte lurad på courtage

  1. Jag tror faktiskt att jag läste något om detta på din blogg för ett mycket bra tag sedan men minns inte riktigt. Svårt att minnas allt man läser 😀

 1. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i Avanzas courtageklasser. Däremot gillar jag Nordeas nya prislista på 0,06 %. Hoppas på något liknande hos Avanza och Nordnet.

  1. Heej!
   Hörde om detta via Nordea tidigare men har aldrig riktigt fått svart på vitt vad deras nya courtage är.

   Handlar du aktier via Nordea?

   1. Nej, inte än men jag håller på att öppna ett konto för att testa. Nordeas nya prislista verkar slå alla courtageklasser hos Avanza för tillfället.

 2. Så fort jag börjar använda Nordeas plattform är dessa problem borta att bli lurad på courtage. Även om jag köpt och sålt aktier i flera år blir det tillfällen man glömt bort eller inte kunnat byta courtage nivå och man har gjort en dålig affär. Jag har varit trött på detta system länge. Men vad kan man göra när både Nordnet och Avanza kör med samma fula strategi för att lura oss småsparare? Tack Nordea som gör att jag kommer slippa detta i framtiden. Bara hoppas på att Avanza och Nordnet lär sig av Nordea och sänker priset för sina kunder. Själv har jag fått nog av avgifter. Med vänlig hälsning Slimis

  1. Hej Slimis!
   Hade för mig att Nordea hade dyrt courtage men har hört något på senare tid att de sänkt courtaget väldigt mycket och blivit fina konkurrenter, stämmer det?

   Värt att kolla in i alla fall 🙂

   Har som aldrig riktigt brytt mig om courtaget tidigare. Men nu blev det desto mer påtagligt hehe

 3. Jag har Mini hos Avanza och gör affärer så nära 1000 kr som möjligt. Dock aldrig över eftersom Avanza avrundar nedåt till hela kronor blir dörför courtaget 2 kr per affär. Det är min strategi.

  1. Yep, gör du affärer under det lönar det sig att köra på courtageklass mini 🙂
   Saken är väl den att det blir lika dyrt att göra ett köp för 50 kr som ett köp för 400 kr. Sedan kickar det rörliga courtaget in.

Kommentera