Varför ökar jag i Preffar?

Preferensaktier har blivit rätt omtalade på senare tid. Fick en fråga på mailen för en dag sedan där personen undrade ifall man ska vara orolig att öka i denna typ av aktier nu när de gått ner rätt mycket på sistone.

Tror att anledningen till varför så många är oroliga för sina preffar är för det rådande ränte-klimatet där vi faktiskt sett att lång-räntorna stigit. Som många vet styrs flertalet preffar delvis utefter räntan så om räntan stärks tenderar många av preferensaktierna att gå upp. Fastighetsbranschen gillar ju låga räntor medan banker trivs bäst när räntan är hög.

 

Varför ökar jag nu?

Som jag förklarat tidigare är min strategi långsiktighet. Pengarna som jag har i portföljen idag kommer vara en obetydlig del av allt jag har i framtiden. För mig är långsiktigheten en trygghet och jag är medveten om att räntan kommer stiga och sjunka under alla mina kommande år på marknaden.

Att spå ifall räntan kommer bli shy-hög framöver är väl lika svårt som att se vad ens julklappar som barn innehöll innan man öppnat presentpapperet. I vissa fall tjuvöppnade man paketen men det är lite svårt att bygga en tidsmaskin för att se in i rådande ränte-klimat om ett år. Jag ser i stället nedgången i mina preffar som något positivt när jag nu kan få fler aktier till en billigare peng.

I dagsläget ser mina innehav ut såhär:

 

Att ha Preferensaktier i sin portfölj ger enligt mig ett otroligt behagligt kassaflöde. De delar ut 4 gånger per år och har oftast en rätt så hög direktavkastning. I många andra fall kan vi enbart förvänta oss utdelning från Svenska aktier en gång varje år och det oftast någon gång på vårkanten. Preferensaktier möjliggör att du får ett stabilt kassaflöde och kan nyttja utdelningen till att fylla på din pengamaskin med ytterligare bränsle.

 

 

Är du däremot sugen på att investera i börsen och bli snuskigt rik om en månad kan jag däremot inte rekommendera preffar idag. Om man har det syftet kanske det är lika bra att stoppa in pengarna på närmaste webkasino och köra hårt?

Claes Hemberg gjorde ju ett uttalande i DI nyligen om att vi borde sälja alla Preferensaktier. Har däremot lite svårt att hålla med om det här om man ska vara långsiktig. Köper gärna mycket när aktier går bra och köper ännu mer när aktier går dåligt. Kolla i stället på bolaget i sin helhet och skapa en bild av ifall du tror på bolaget.

Både Akelius och Balder har imponerat hos mig väldigt mycket under min tid på börsen och jag känner definitivt inga farhågor i att investera i dessa även framöver.

Säg gärna till ifall ni tycker annorlunda, det här är som sagt bara min syn på helheten 🙂

 

 

8 thoughts on “Varför ökar jag i Preffar?

 1. Är benägen att hålla med. Flera svenska preferensaktier har fina och stabila bolag bakom sig, t.ex. Akelius. Och fördelen med preffar är att man på förhand vet 1) Utdelningen och 2) Inlösen. Nu när preffarna går ner ser jag detta som ett realäge som ökar deras direktavkastning. Jag har väl bara två regler gällande preffar 1) Köp inte okända bolag med allt för hög direktavkastning, risk för konkurs finns och 2) Köp inte över inlösenkurs. Har preffar i SAS, Balder, Klövern, AKelius och Volati där jag ser Volati som den största risken. Är amatör på området så det kanske finns fallgropar jag har missat. Man ska bara ha lite koll på regler för inlösen och så…

  1. Hej Henke och tack för att du tog tid och kommenterade här 🙂
   Ser verkligen ingen fallgrop i ditt tänk. Sedan är det väl kanske inte så bra att äga bara preffar men utifrån det jag hört så äger du nog andra typer också. Tycker det är bra att du spridit risken mellan många bolag. Har själv funderingar på att köpa in mig i SAS pref.
   God jul på dig!

 2. Jag ökar också i Akelius men då under förståelsen att kursen med stor sannolikhet lär vara lägre än idag. Ser det ändå som att jag sammantaget ska kunna räkna hem åtminstone fyra procent årligen över en femårsperiod eventuell kursförlust inkluderad. Teoretiskt ska aktien återköpas till en högre kurs och då borde det vara lugnt men finns ju inga garantier för att så faktiskt sker.

  1. Hej Utlandsutdelaren och kul att du läser min blogg 😀
   Mycket värd reflektion du kommer med där. Framtiden är oviss men det känns ändå i dagsläget vist att få ett bra kassaflöde i form av utdelningar om bolaget i sig är OK!
   Ha en trevlig jul framöver

 3. Äger själv Akeliuspreffen och känner mig trygg med det. Alltid lika trevligt när det kommer in ett par stabila tusenlappar i kassan varje kvartal. Har dock inga planer på att köpa fler preferensaktier. Visst är det lockande med hög utdelning – även andra högutdelande stamaktier som t.ex. Saltängen känns roliga att äga på kortare sikt. Men med tanke på att utdelningstillväxten är typ 0 % så känner jag att jag borde fylla på med fler aktier där man kan ana höga utdelningar i framtiden istället.

  1. Hej Bullpappret och tusen tack för din kommentar! 🙂
   Kul att vi delar det innehavet också, är faktiskt den aktie som delat ut mest i min portfölj i dagsläget.
   Saltängen har jag aldrig kikat in men kanske är något man ska grotta sig djupare in i. Alltid roligt med nya högutdelare 🙂
   //
   Peter Strandberg
   Labb assistent
   petsat-7@student.ltu.se

  1. Hejsan och tack för din fråga!
   Har själv varit där och nosat men frågan är ju om det finns risk att trampa i en rävsax. Känns väldigt förlegat att investera i deras utbud då jag ser minimal framtidstro, men utdelningen lockar ju.
   Man får dock tänka på att kursen minskat från 500 till nu strax över hundringen, vilket inte är så roligt för de som hade många aktier i bolaget.

   Min rekommendation är väl att betala lite dyrare för kvalité och stabil kurs och utdelning över tid 🙂

   Lycka till med investeringarna, har kikat lite på din blogg under dasgen.

Kommentera