Läsarfråga: mina aktier tappar värde, vad ska jag göra?

Får ibland frågor via mail eller Twitter om vilka aktier man bör äga för tillfället.

Självklart är ingen fråga för dum och jag tycker det är roligt att svara på alla typer av frågor. Däremot så är det givetvis omöjligt att förutse vad som kommer gå bra och vad som inte kommer gå bra. Hade det varit så enkelt hade vi ju alla varit miljonärer, eller hur?

Fick nyligen en fråga som jag tyckte hade extra mycket värde och som jag valt att svara på direkt via bloggen (godkändes av frågeställaren givetvis). Varför den är intressant tar jag upp nedan.

 

Frågan löd:

Hej !

Är en kvinna som har börjat handla aktier och jag har bara läst andras råd i Nordnet och köpt tex Cherry och Bimobjekt mm, men alla jag väljer att köpa går ner och jag som är helt ny i den här branchen blir mycket besviken. Har därför köpt indexfonder .Men jag tycker att det är otroligt roligt med aktier.Jag har lön på närmare 40 tusen och kan spara en del men har inte vågat det utan har sparat alla våra pengar på ett vanligt konto, tyvärr!

Jag har köpt nu Axfood och Cherry samt den där BIMobjekt (vet inte ens vad det är för 4000 kr) och börjat köpa Investor A. Glömde säga att jag har även köpt en GamingInnovation Group GIG?

Tycker du att jag ska fortsätta fylla på dem eller köpa nya? Och om jag väljer dem du har hur ska jag tänka ?Ska månadsspara 5-6 tusen nu .Har även läst Rika tillsammans som avråder från aktieköp. Men som sagt detta är så roligt.

Tack för att det finns såna som du !!!

 


 

Till och börja med skulle jag vilja påpeka att jag varken har speciellt mycket insikt i spelbolaget Cherry eller BIMobject (som tillverkar virtuella kopior av företags produkter) för den delen.

Det som däremot karaktäriserar dessa två just nu är att bägge verkligen exploderat upp på senare tid, d.v.s. gått riktigt riktigt bra. Tyvärr är det inget kvitto på att aktierna kommer fortsätta explodera uppåt, vilket dess värre blivit ett faktum för frågeställaren.

Vad som är viktigt att veta är däremot att bra bolag i längden tenderar att gå bra, medan dåliga bolag tenderar att gå dåligt. För mig är det viktigt att äga bolag under en väldigt lång tid, just för att alla bolag, oavsett karaktär, har bra och dåliga perioder.

Ta Atlas Copco som exempel. I min bild nedan ser vi att det nog inte var så roligt att gå in i aktien strax innan de rödmarkerade rutorna, men de som gjorde detta och fortfarande håller kvar i aktien har säkert gjort bland den bästa investeringen i sina liv. Jag äger Atlas Copco både själv och via Investmentbolag Investor.

 


Att frågeställaren köpt indexfonder tycker jag är fenomenalt. Det var på den här vägen jag också började en vacker dag och hade nog hållit kvar i mitt indexsparande om det inte vore så förbaskat tråkigt. Jag har i stället börjat bygga en utdelningsportfölj som stundvis möjliggör att jag kan fylla på i stabila och bra utdelande bolag.

För den delen är det absolut inget fel att spara i index och man kan säkert göra det livet ut och få en riktigt bra avkastning. Har däremot mitt sparande som en hobby och tycker om att göra mina egna investeringar.


 

Grattis till en riktigt bra inkomst på hela 40.000 kr! En inkomst som nog många bara drömmer om. Du har nu verkligen chansen att försöka bygga upp en sparkvot på 5-10% för att känna på hur det är att spara. Tycker det är bra att du inte går in med hela ditt kapital på en gång. Ta det lugnt och känn på köpen i stället. Tids nog kommer det ge med sig.

Tänk också på att aldrig jämföra din sparkvot med någon annans. Lyckas du spara mer än 500 kr per månad så ligger du betydligt bättre än majoriteten, vilket är viktigt att komma ihåg när du läser bland ekonomibloggar.

 


Angående Axfood så kan jag självklart inte ge några rekommendationer och spå hur bolaget kommer gå framöver.

Jag kan bara säga att jag älskar deras kedjor och tycker om deras egna märken (hur sjukt det än må låta). Samt tycker att deras förvärv verkar mycket stabila.

Tycker att det är bra att du fyller på i bolag som du verkligen tror på kontinuerligt. Det medför att du får ett bra snitt och inte köper in dig vid ett enda tillfälle. Har fyllt på extra mycket i Axfood nu då bolaget haft det relativt tungt en tid:


Har även läst Rika tillsammans som avråder från aktieköp.

Det var via Rika Tillsammans jag började mitt sparande. Körde på nybörjarportföljen som Jan föreslog.

Jan är riktigt kompetent och har extremt bra tips och förklarar allt på ett enkelt sätt.

Kan dock inte hålla med honom i sin åsikt om att man borde skippa aktieköp och enbart spara i fonder. Känner du däremot att du inte vill lägga någon tid alls på ditt sparande är det däremot det självklara valet…att bara spara i breda fonder som du sprider väl.

Det som är viktigt att komma ihåg är att jag lägger stora delen av mitt sparande i aktier för att det är mitt fritidsintresse. Jag spelar datorspel och sparar i aktier, några andra intressen har jag faktiskt inte. Skulle jag utöva en snuskigt dyr sport eller samla på frimärken skulle jag ha dessa som fritidsintressen och säkert lagt pengarna där i stället.

I korta ord:
Tycker du inte det är roligt med aktier så spara inte i aktier. Finner du ett intresse i det så låt det ta tid och vänj dig vid den här typen av sparande. Framförallt! Gör det till en riktigt rolig stund på dagen 🙂

Tro på bolagen du investerar i, men var aldrig rädd att ta steget och chansa med pengar som du faktiskt kan undvara.

 

14 thoughts on “Läsarfråga: mina aktier tappar värde, vad ska jag göra?

 1. Korta råd till frågestäkkaren:

  1. Köp aktier i investmentbolag med bra utdelning.
  2. Lyssna INTE på Rikatillsamans. Speciellt inte när det kommer till ‘välgörenhetsprojektet’ bettet globe.

  /Aktiepappa

  1. Stort lycka till med dina investeringar och kom ihåg att ta det lugnt i början men att aldrig ge upp 🙂 Alla kommer vi göra misstag.

 2. “Jag har köpt nu Axfood och Cherry samt den där BIMobjekt (vet inte ens vad det är för 4000 kr)”.

  Köp ALDRIG något du inte vet vad det är, oavsett om det gäller aktier eller något annat!

  1. Kanske bland den bästa lärdomen man kan dra från detta 🙂 Det gäller att verkligen veta vad man investerar i. Sedan är det givetvis så att man kommer göra misstag. Ingen är felfri. Alla får lära längs den hårda vägen.
   Tack för kommentaren!

 3. Att köpa enskilda aktier och slå försöka index är inte lätt. Det är få förunnat att göra det över en längre tidsperiod, uthålligt. Genom perioder av börseufori och björnmarknader.

  För de allra flesta är den vinnande strategin att köpa och behålla breda billiga indexfonder. Alla undersökningar bekräftar detta. Det är kanske inte så spännande kortsiktigt men desto mer lönande långsiktigt.

  1. Dess värre är det som du skriver att det är riktigt svårt och något som få lyckas med. Inget man ska eftersträva med andra ord 🙂
   Själv har jag inga tankar på att slå index. Tror däremot att mitt kapital kommer jobba bättre när jag själv investerar än om de legat på ett bankkonto.
   Tack för kommentaren 🙂

 4. Superbra inlägg, de kanske är flera som läser din blogg som är nya och undrar över dessa saker som får svaret här, tycker läsarfrågor inlägg är väldigt bra till nya på börsen.

  Till personen som ställde läsarfrågan
  Investmentbolag är en bra början för att komma ifrån fonder och in i aktier och sen kan man försöka läsa på andra bolag innan man köper enskilda bolag.
  http://ibindex.se/ibi/#/index kan man se samtliga bolag och om de handlas till rabatt eller premium.

  1. Investmentbolag är verkligen en bra investering. Där får man ägare av kött och blod samt en bra diversifiering 🙂

Kommentera