Fler som säljer vid x-dag?

Har funderat en del kring den här frågan faktiskt. Är det så att marknaden säljer mer just vid *x-dagen?

Exempelvis backade ett av mina bolag Tieto idag p.g.a. en anledning som jag inte hittar. Det enda jag hittar för bolaget idag är att x-datum infallit. Självklart passade jag på att plocka in några extra pinnar.

Kan det vara så att en större massa faktiskt säljer sina innehav när de vet att utdelningen ändå kommer att trilla in?

Har lite svårt att förstå ett långsiktigt tänk i det. Samtidigt känns det ju smart om man har ändrat sin uppfattning om bolaget och inte vill vara långsiktig i det. Då är ju just x-datum den bästa dagen att sälja.

Köpare vill ju helst köpa dagen före och för dessa är ju x-dagen den sämsta dagen att köpa bolaget på.

Och som vi vet. Är det fler som säljer en köper faller kursen. Tillgång och efterfrågan.

Jag är inte så brydd i detta. Kommer att fortsätta fylla på mina bolag och är det så att jag inte känner att ett bolag platsar så kommer jag sälja det direkt utan att fundera eller skala av successivt. Har ju gjort det med 2 bolag tidigare, nämligen Ericsson och Ratos.

Tar ni tillfället i akt och säljer på x-dagen?

*x-dagen är den dag då du inte kan handla aktien för att få utdelning. Säljer du aktier under denna dag så får du i alla fall utdelningen.

8 thoughts on “Fler som säljer vid x-dag?

 1. Alltså om vi tar Castellum som exempel som hade x-dag idag, så ska den ju backa motsvarande utdelningen om inget annat hänt. Det ungefär vad aom hänt idag, den har backat 2,70kr men å andra sidan backade index idag. Så om en aktie inte backar på x-dagen så kan man snarate undra vad som hänt.

  Själv säljer jag inte på x-dagen, då är det kanske bättre att sälja direkt om man planerat att sälja så slipper man vänta in utdelningen eftersom aktien med all sannolikhet backat lika mycket som utdelningen.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. ..anledningen till att folk säljer är ju om de får mer, alltså om kursen inte backat motsvarande utdelningen/index i övrigt/inkl. courtage. Jag skulle antagligen sälja om jag ficka samma som dagen innan och index inte rört sig, men det hönder ju inte :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   1. Hej på dig frihetsmaskinen!
    Näe jag kan förstå det resonemanget faktiskt. Jag antar att både du och jag har samma långsiktiga strategi så för oss spelar det nog mindre roll. Däremot, om jag skulle vilja göra mig av med ett bolag och det är 1 månad kvar till x-dag så kanske man väntar så man i alla fall får ta del av utdelningen 😀

 2. Jag säljer enfastighetsaktier på ex-dag ibland. Anledningen är att jag i de fallen har en kursvinst som överstiger utdelningen – får alltså utdelning och kursvinst. I de fallen backar kursen inte heller lika mycket som den utifrån utdelningsandel teoretiskt borde göra. Ofta kommer lägen att köpa tillbaka inför nästa utdelning. Säg t.ex. att du får 2 procent i utdelning och dessutom 4 procent i kursvinst. Då är det ett rimligt tillfälle att sälja eftersom du redan kan räkna hem tre kvartalsutdelningar netto. Då har du gott om tid på dig att köpa tillbaka aktien och minskar samtidigt risken något genom kortare tid i marknaden. Nackdelen med strategin är att du kanske inte lyckas köpa tillbaka lika billigt och oavsett förlorar cirka 0,40-0,50 procent i courtage (köp och sälj) men det ser jag som inräknat i kursvinsten.

  För vanliga aktier köper jag ibland på ex-dag om kursen sjunker mer än utdelning. Gjorde t.ex. detta för Axfood. Även om det är irriterande när det är över ett år till nästa utdelning betalas ut så är det ett praktiskt tillfälle att några dagar i förväg passa på att återinvestera utdelningen.

  1. Hej Utlandsutdelaren! 😀
   Ja men det där var lite intressant ändå tycker jag. Mycket innehållsrik kommentar och jag tackar ödmjukast för den.
   Jag tänker att jag sällan vill sälja då man kanske kan gå miste om kurstillväxt. Men på samma gång kan ju även kursen gå ner.
   Vill i alla fall inte ägna allt för mycket tid åt att timea så jag köper för att behålla 😀

   Tack åter igen!

 3. Om någonting så tycker jag att det är bättre att fylla på vid/efter x-dag. Jag har nyligen bestämt mig för att vara långsiktig och utdelningsinriktad – sedan några veckor tillbaka. Så exempelvis Castellum är något jag köpt in mig på tycker det är läge att fylla nu efter x-dagen. 🙂

  1. Härligt att höra TillVarjePris!
   Castellum är ett riktigt fint bolag och man får en bra magkänsla varje gång man tänker på det 🙂 Det gör du helt rätt i. Tänk även på att Castellum numer har 2 x-dagar per år

Kommentera