År 2000 i repris? Vilken rysare!

Lyssnade på det senaste avsnittet av PrataPengar igår och kan säga som så att det inte är något som du ska försöka somna till. Vilken rysare det blev. När man var liten var man rädd för filmer som E.T. och The Blair Witch Project, nu är avsnitt som dessa sådant som får kalla kårar att susa genom kroppen.

Här är senaste avsnittet av podden:

Avsnittet heter Fingret på Säljknappen, och oj vilket passande namn de valt denna gång!

I veckans avsnitt gästades podden av Mikael Syding som driver en av mina favoritpoddar, 25 minuter. Vill först förtydliga att det här är en man som jag har stor respekt för.  Har lyssnar på i princip alla avsnitt och tipsen jag fått är otroliga och som faktiskt funkar bra, bara man är villig att prova.

Det som grabbarna pratade om var i alla fall IT Boomen som skedde år 2000. Var själv inte med på när bubblan sprack men har förstått att det blev en sjukligt stor grej som pratas om än idag som en mörk ridå för hela börsvärlden.

Philip och Nicklas: “Hur var den där perioden kring IT Boomen 96 – 20 och hur var egentligen stämningen?”

Syding “Man behöver ingen tidsmaskin alls, stämningen var exakt som nu. 2016 är exakt som det var 1999″

Visst blir man lite rädd när man hör det här? Syding menar att den här gången är det mycket lättare att identifiera bubblan då han själv var med i svängarna kring år 2000 och han ser tecken som uppstod då såsom lätta lån och konstiga tänk kring alla bolag.

Medianbolaget är tydligen högre värderat idag än vid år 2000 och nu är allting dyrt enligt Syding. År 2000 var det IT bolaget som stack ut något enormt men idag finns det inget som sticker ut på samma sätt, nu är som sagt allting väldigt dyrt.

“Jag tror fortfarande att det kommer halveras inom 2 år…”

 

Vad har jag för tankar kring allt det här?

En bild säger mer än tusen ord:

Om det nu är så att värdet kommer halveras så låt det hända då, jag är beredd! I ett sådant läge så tror jag att människor får panik och tok-säljer  för att rädda sina surt förvärvade kronor. Det har faktiskt bevisats att personer som misslyckas med sina investeringar köper när det är dyrt och säljer när det är billigt. Min taktik är att köpa när det är dyrt och köpa mer när det är billigt.

Det vi ska komma ihåg är att vi sett exakt det här hända tidigare. Vi har fått rejäla dippar över kortare perioder men med tiden har dessa dippar alltid hämtat sig. Vad är det egentligen som säger att det inte kommer göra det den här vändan?

 

Bara man väljer rätt bolag som man tror kommer kunna fortsätta växa efter det att marknaden backat och rör sig uppåt igen så ligger man nog riktigt bra till. Tricket är väl att finna sådana bolag och det finns tyvärr inget exakt svar på vad man ska välja. Det viktiga är nog att man gör sin läxa och lyssnar på vad man själv tycker och tänker.

Hur agerar ni i dagsläget? Håller ni tillbaka köpen eller fortsätter ni handla och bryr er inte (som jag gör)?

 

 

 

 

 

8 thoughts on “År 2000 i repris? Vilken rysare!

 1. Jag köper och bryr mig inte, men börjar vackla lite. Anledningen är att balansen i portfökjen förändrats då vissa bolad dragit iväg. Ev. kommer kag göra en liten omfördelning som jag kan känna mig trygg med även om vi backar 50%. Kan också tänka mig en kassa på ca 10%. Hur somhelst vill jag inte dra ner exponeringen för mycket, jag vill ju att pengarna ska växa :).

  1. Tror att du gör helt rätt i att fortsätta köpa. Allt är ju spekulationer och köper du inte kan du ju missa en stor uppgång också 🙂 En kassa på 10% att använda när det väl börjar (om det börjar) storma är ju fantastiskt bra!
   Tack för kommentaren!

 2. Början 2016 låg jag nästan på 0% kassa. Det har jag jobbat upp till ~13% kassa. Jag har köpt lite HM, Novo Nordisk, Vestas och smått & gott under året, men inte som jag gjorde under 2015.
  När Brexit bara blev en liten blipp kände jag att det får vara nog. Alla tecken på spekulation, FOMO och dålig riskhantering finns där. Jag säljer inget ur min aktieportfölj, men vad är fel med att lägga nysparandet på hög egentligen? Vad kan jag förlora? 2% mot inflationen? Vad kan jag förlora på börsen (är ju ff investerad till nästan 90%!)? 50% eller rentav mer. Det är enkel risk/reward beräkning. Dessutom kan jag använda likvider till allt möjligt kul, men mina regler säger att jag inte får sälja aktier så de (utdelningarna) kan jag bara använda till pensionen 🙂

  1. Spännande reflektion där Tom!
   Bra att du tar upp det där med risk/reward. Det är ju något som sägs dagligen att tar man inga risker så vinner man heller inget.

   En plan som jag har är att låta en del av månadsinkomsten gå till likvida medel som jag kan bränna i lägen som dessa. Det är dock svårt när det är så roligt att köpa 🙂 Man vill ju höja sina utdelningar.

   Ha en fortsatt trevlig måndag!

   1. Ja, jag skulle ju inte vilja vara 0% exponerad mot börsen. Men på nuvarande nivåer vill jag gärna jobba ned till 80%. Ligger vi ännu högre när mina likvider når 80% så börjar jag likväl köpa så smått för nysparandet. Det är bara att hålla för näsan. Jag är inte fundamentalist åt något håll 🙂

    1. 80% låter som en rimlig nivå faktiskt. Huvudsaken är att vi inte har bråttom att bli rika. Man får aldrig tro på någon raket-effekt precis 🙂
     Tack för att du läser!

 3. Börsen står ju ganska högt nu men man får ju även tänka på att det är få alternativ till avkastning just nu. Jag håller på att bygga upp mina defensiva innehav trots att börsen står högt. Samtidigt bygga på bufferten lite mer. Har ju över 30 år till pension så en krasch eller två lär jag hinna med innan 😀 Viktigaste är att äga bra bolag när det väl sker samt ha lite buffert att ta av om man skulle bli sjuk eller av med jobbet. Mvh Slimis

  1. Exakt! Att stoppa pengarna på ett bankkonto känns i dagsläget inte så lockande måste jag säga. Man vill ju vara exponerad så man inte missar något ^^ 30 år är ju en fantastisk lång tid och du kommer ha en riktigt fin avkastning när dessa år är till sin ända.
   Tack för att du tog din värdefulla tid och skrev några rader här 🙂

Kommentera