Aktieägande – vilken åldersgrupp attraheras mest?

You don’t get older, you get better.

 

Här om dagen funderade jag lite kring hur aktiefördelningen ser ut mellan olika åldersgrupper. Ofta hör man ju att det blir vanligare och vanligare att äga aktier ju äldre man blir, men har inte vetat exakt hur spridningen ser ut.

Så, jag gick in på statistiska centralbyrån och läste en väldigt tråkig rapport. Som tur är extraherade jag informationen i ett mer överskådligt diagram som jag tänkte presentera till er.

Den här grafen visar alltså hur fördelningen ser ut bland de som faktiskt äger aktier, den presenterar alltså inte hur många som äger aktier i förhållande till Sveriges totala befolkning. Det tänkte jag ta i ett annat inlägg 🙂

 

Klicka för större bild

 

 

Att åldersgruppen 0-25 år är väldigt underrepresenterad är ju rätt självklar. Här är det väl enbart kloka föräldrar som väljer att spara till sina barn som finns med, vilket är en otroligt liten andel.

Det mest intressanta är kanske hoppet mellan 55-65 och 65-75 år. Från 17% till nästan 32%. Det verkar alltså vara riktigt populärt att börja spara i aktier efter 65 års ålder. Man kanske har mer tid att sätta sig in som pensionär, vad vet jag ^^

Noterbart är att enbart 4% av totalen sparar i aktier i min egna åldersgrupp, nämligen 25-35 år. Hade trott att spridningen mellan 25 och 75 skulle vara mycket mer jämn.

 

 

23 thoughts on “Aktieägande – vilken åldersgrupp attraheras mest?

 1. Intressant. Jag började själv att månadsspara redan för 10 år sedan. Jag var då 23 år. Bättre sent än aldrig. Läste då om ränta på räntan effekten och insåg hur bra det var att börja spara i tidig ålder. Sen är det alltid lättare att spara undan lite pengar innan man skaffar familj. Vet att Clas Hemberg har skrivit att pengarna behövs bättre till boende mm när man är ung och att man ska börja spara senare. Men börjar man spara i tidig ålder får man en fin guldkant på tillvaron den dagen man blir lite äldre.

  Med vänlig hälsning Slimis

  1. Wow 23 år alltså! Hatten av för dig Slimis. Helt otrolig ålder och du har nog dig själv att tacka idag. Med den här grafen ser man verkligen att det aldrig är för sent att börja, vilket jag tycker är bra.
   Det där du säger om boende är intressant och självklart kan det vara så. Kanske bör unga tänka på att försöka skaffa ett billigare boende och i stället spara på börsen.
   Med det säger jag inte att ens boende är en dålig investering. Det är förmodligen den bästa investering du kommer göra i hela livet.

 2. Dom flesta har väll inga pengar förräns dom börjar bli äldre – gå i pension. föräldrarna dör man ärver pengar och hus. sedan börjar man fundera på hur man ska placera dessa pengar och får upp ett intresse för aktier.

  För dom flesta är det nog inte så kul syssla med aktier när man knappt har några pengar att investera tyvärr.
  Hade själv en diskussion med min bror som är runt 30 att han borde spara i aktier. han tyckte det verkade hel idiotiskt och kunde inte förstå varför man skulle ens spara i aktier..

  1. Mycket bra reflektion Markus!
   Än om många yngre tenderar att säga att det inte finns ett öre kvar efter månadens slut så tror jag att alla har kapacitet att spara i alla fall ett par hundra i månaden.
   Per H Börjesson förmedlar ju att alla kan ha en sparkvot på åtminstone 10%, men det tycker jag är lite högt.
   //KTM

 3. Utifrån din text tolkar jag det som att bilden visar alla som äger aktier i Sverige och sedan vilken åldersgrupp de tillhör. Jag tolkar det inte som att det motsvarar 4 % av alla 25-35-åringar som det låter som i din text på slutet, eftersom totalen blir ca: 100%, vilket antyder att det här snarare visar på hur fördelningen ser ut på en totalsumma.

  Om jag tolkar grafen rätt så är den kanske inte alls så trist som man kan tro, eftersom de som står för störst del tillhör babyboomen efter kriget, dvs om det finns fler 40-talister än 80-talister är det naturligt att de står för en större del av totalen! Jag tror därför att det är farligt att inte ta med hur stor del av befolkningen som finns i olika grupper när man gör en sån här bild. Sen om det bygger på hur stor del av kapitalet som finns i olika grupper (och inte antal aktieägare i varje grupp) så säger det sig själv varför de äldre utgör en större del. En annan fråga jag har är huruvida KF-innehav räknas med, eftersom den yngre generationen troligen är mer benägen att äga i KF, vilket isf kan bli missvisande. Jag tror kort och gott att ett litet förtydligande från din sida vore bra för att vi ska kunna föra en bättre diskussion om ämnet.

  Jag köpte för övrigt mina första egna aktier när jag läste finans på universitetet, då var jag 21 år gammal. Andra köpte öl, jag lade mitt CSN på Investor, H&M, Industrivärden och allra först Kinnevik. Innan dess hade jag ett innehav i BillerudKorsnäs och det fantastiska i Telia som jag äntligen blivit av med nu.

  1. Hej P och riktigt stort tack att du tar dig tid och kommenterar!
   Jag ursäktar min otydlighet. Precis som du säger reflekterar det spridningen bland de som faktiskt Äger aktier idag. Så om 100 stycken i Sverige skulle äga aktier och 5 av dessa är mellan 0-6 år så skulle denna stapel vara 5%. Ingen uppdelning på kön är gjort och det är enbart svenska innehav.
   Jag ska se till att göra ett förtydligande, men för de som verkligen vill grotta ner sig finns hela statistiken hos statistiska centralbyrån. Dock är inte siffrorna presenterade i någon överskådlig graf 🙂

 4. Intressant och förvånande att så få sparar i aktier! Själv började jag spara seriöst i 21-22-årsåldern. Första aktien köpte jag vid 17-18 års åldern men egentligen har det mestadels varit aktiefonder som gällt fram till för några år sedan. Är faktiskt rätt glad för det! 😉

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Haha ja då brinner det i knutarna 🙂 Men visst känns det ändå rätt fint att ha tiden på sin sida när man ser det här?

 5. Jag tror faktiskt att det här håller på att ändras. Förr var det såpass dyrt courtage att man behövde investera flera tusen kronor vid varje köptillfälle för att det skulle löna sig. Så är det inte längre och med appar och lågt courtage tror jag att fler unga kommer börja investera.

  Sedan kommer det alltid vara så att äldre investerar mer för att de redan har det mesta de behöver i livet och lättare kan spara pengar.

  1. Hej Utlandsutdelaren! 🙂
   Ja det låter nästan som det håller på att ändras. Tänk även på att det på många skolor börjar bli en del av utbildningen också. Även initiativet från Unga aktiesparare gör sitt.
   Statistiken är däremot från förra året så än så länge ser uppdelningen ut sådär 🙂

   Tack för att du kommenterar!

 6. Hej KTM

  Tror precis som Utlandsutdelaren att vi kommer kunna se en förändring snart, tack vare den nya näthandeln som skapar nya finansiella möjligheter och låga courtage. En stor bov i dramat är annars den obligatoriska grundskolan som inte utbildar oss i ekonomiskt förhållningssätt. Än en gång, det handlar om några fundamentala bitar i hur man bygger sin ekonomi. Varför finns inte ämnen i skolan som talar om hur viktigt det är med ekonomisk intelligens? Eller konsten att. Här i vilar mycket.

  Med vänlig hälsning

  Atlas Investo

  1. Hej Atlas Investo!

   Kan inte annat än att hålla med.

   När jag var liten fanns det en tidning vi fick i skolan där vi kunde läsa om “Spara” och “Slösa”. Hade gärna sett att man i lite högre klass utvidgat detta med en tredje person, nämligen “Invester”.
   På det sättet får eleverna lära sig mer om vikten av att investera smart och även kring riskhantering.

   Just som du säger har näthandeln förenklar processen ytterligare. Man behöver inte längre gå in på sin bank eller ringa ett telefonsamtal för att köpa aktier 🙂

 7. Själv har jag med en dåres envishet bankat in i huvudet på min son (nu 15 år) att han måste spara och gång på gång visat honom hur mycket även en liten peng kan växa om man har tiden på sin sida. Tror det har gått in faktiskt och nu sparar han frivilligt 15% av sin inkomst (barnbidraget) i indexfonder :-). Själv är jag född på 60-talet och började spara i aktier i 25-årsåldern ungefär, fast då mest för att göra snabba vinster och sedan konsumera upp dem tyvärr :-(. Nåja, på senare tid har jag ändrat strategi och nu tuffar portföljen på. Ang skolan så har min son faktiskt haft en del “ekonomiutbildning” inom ämnet SO så det kanske går framåt ändå.

  1. Det är så inspirerande att läsa om föräldrar som faktiskt tar tag och redogör för sina barn vikten av att spara och framförallt investera. Allt för lite tid läggs i skolan på detta.
   Indexfonder är ju suveränt om din grabb inte är så intresserad. Det sköter sig i princip själv 🙂
   När du var 25 och efter din trading, slutade du med det eller har du fortsatt till idag men nu ser det mer långsiktigt?
   Kul att höra att din son fått ekonomiföreläsningar i skolan 😀 Det är fantastiskt.

   Tusen tack för kommentaren!

     1. Ja, det är ju bättre såklart, men känner ändå att pengar jag tjänade (och konsumerade) gjorde att jag fick många roliga upplevelser (mest resor..) så det var också värt det och inget som jag egentligen ångrar.

     2. Ja just det här med resor är ju faktiskt fantastiskt och som man verkligen har ut av att unna sig. Däremot förstår jag inte familjer som tar lån till att resa. Visst det är kul att resa, men hur roligt är det med pengar man inte tjänat själv?

 8. Min gissning är att en del av statistiken kan förklaras av 40-talisternas arbetsliv genom ett Sverige som hade en fantastiskt tillväxt. Det finns, tror jag, många 40-talister som sitter med en riktigt bra pension och låg belåning.Vilket kanske skulle kunna förklara en del av grafen.

 9. Kan det inte vara så att det stiger så mycket vid 65-75 helt enkelt är att en part i förhållandet dör och den andre får ärva? Om en av de två personerna i ett hushåll äger aktier så har ju 50% av hushållet aktier, men om en av personerna dör så kommer ju 100% av hushållet ha aktier (förutsatt att de inte säljs när ena personen går bort).

  För 75+ ligger det fortfarande väldigt högt sett till alla åldersgrupper, men går ner, vilket kanske beror på att folk börjar bli så gamla att de vill minska riskerna så de går från aktier till kontanter eller liknande.

  1. Så skulle det helt klart kunna vara 🙂
   Tror däremot att statistiken inte tar i hänsyn hur stort innehavet är i sig utan bara det faktum att man äger aktier.

   Om det skulle vara 10 stycken som äger aktier i Sverige och 8 av dessa är 65-75 år så skulle statistiken för denna grupp visa 80% trots att övriga 2 kanske äger mycket mycket mer än dessa 8 personer. Men nu spånar jag bara 🙂

   Tack ska du ha för kommentaren!

Kommentera