P.g.a. praktiska skäl har jag kortat ner läsarfrågan

”Först av allt vill jag tacka för en inspirerande blogg! Helt perfekt läsning för mig som ny på aktiemarknaden!

Jag är inte ute efter några snabba klipp, utan skaffade ett ISK-konto när jag bestämde mig för att börja pensionsspara.

Har sakta börjat bygga upp min aktieportfölj nu och tänker fylla på lite grann veckovis. Men en sak grubblar jag en hel del över. Eftersom jag ser det som ett väldigt långsiktigt projekt och inte tänker sälja (med vissa undantag) så har jag svårt att bli glad när mina aktier ökar i värde. Utdelningen beror ju på antalet aktier och om de ökar i värde blir det dyrare för mig att skaffa många = ergo mindre i utdelning.

Är jag helt ute och yrar nu? Hur tänker du kring när man ska sälja alternativt sluta fylla på?

MVH
Christian”

Först och främst vill jag passa på och tacka för att du tycker bloggen är läsvärd. Alltid roligt att få höra att man berikar andra människors liv 🙂

Svaret på din fråga kanske låter tråkigt, men det bottnar faktiskt i din egna strategi. Vi vet sedan tidigare att det finns nästan lika många investeringsstrategier som det finns investerare. Däremot kan jag ge min bild om hur jag ser på saken.


Som många redan vet säljer jag sällan aktier. 2 anledningar till att jag skulle överväga sälj är:

  1. Bolaget är inte det jag en gång trodde att det var eller strategin eller tänket i bolaget har ändrats. Exempel: ledningen i bolaget säljer större delen av sitt innehav, från att ha varit en stor ägare i bolaget. Det finns ingen ägare av kött och blod längre.
  2. Framtidsutsikten för bolaget ändras och bolaget gör inget för att rätta upp situationen. Exempel: elbilar är på väg men bolaget gör inget för att följa med i den trenden.

Att kursen stiger i värde tycker jag inte enbart är ett skäl till att sälja. Det finns nämligen gott om tid för bolaget att växa in i sin värdering, därav uttrycket buy quality and cry once.

Det finns många som går med strategin att kamma hem stora vinster i bolag som har stigit mycket på senare tid, men då ska du också veta att kursen inte kommer att stiga ytterligare. För det måste du köpa en kristallkula. Hur du gör det kan du säkert läsa i någon annan blogg?

Jag kan ge lite exempel med mina historiska köp i investmentbolaget Investor:

Det är en av många anledningar till att jag tycker att order ”dyrt” verkligen misstolkas ute på börsen.

Visst hade jag kunnat hämta hem en fin vinst i Investor redan vid första köpet, men vad hade det givit i långa loppet?

Som en utdelningsinvesterare får du dessutom tänka att alla aktier du köper idag förhoppningsvis är ett fynd; kanske inte om 1 år, kanske inte om 3 år, men kanske på 5-10 år? Köper du ett bolag som kostar 50 kr och som om 10 år kostar 200 kr så kommer du få utdelning för alla aktier givetvis, en utdelning som förhoppningsvis har stigit. Du ska då vara glad att du börjat fylla på med aktier redan vid 50 kronan, trots att bolaget kändes ”dyrt” redan då.

Tänk om du började fylla på aktier i Atlas redan 2004. Dessa aktier ger lika stor utdelning som de aktier du köper på dagens nivåer. Inte illa eller hur?

 

Sammanfattat svar

I stället för att vrida och vända på vad som är ”dyrt” idag bör en långsiktig investerare köpa bra bolag som nödvändigtvis inte är billiga men passa på att köpa ännu mer i dessa bolag när kursen faller, annars fylla på kontinuerligt.

Det finns som sagt inget rätt eller fel svar, alla bildar sig sin egna strategi.

Var däremot försiktig. Finner du inte att bolaget håller den kvalité som du en gång så gott trodde på, överväg då sälj och försök inte fånga den fallande kniven.

 

Tack så mycket för din fråga. Tar gärna emot fler frågor och försöker svara på dessa så snart jag kan 🙂

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x