En svensk fond som sprider risken mellan dryga 60 bolag och som dessutom lämnar utdelning till dig som investerare, hur låter det?

Låter det intressant borde du definitivt läsa det här inlägget om XACT OMXSB utd som jag precis fått upp ögonen för.

XACT OMXSB utd är en börshandlad fond (ETF) som normalt sett investerar i Stockholmsbörsens 60-80 största och mest likvida bolag.

Vad är en ETF?
Med enkla ord skulle man kunna säga att en ETF (Exchange Traded Fund, eller på svenska Börshandlad Fond) liknar en vanlig indexfond med låga avgifter men som handlas som en aktie. Handlar du en fond får du oftast vänta någon dag innan köpet går igenom, detsamma gäller sälj. Det gäller inte med en ETF.

Den stora skillnaden är däremot att den här fonden faktiskt lämnar en utdelning till ägarna, vilket du inte får om du exempelvis investerar i Avanza Zero.

Visste du?

XACT är nordens största utgivare av ETF:er. Det finns även andra alternativ inom familjer och dessa hittar du här.

 

Kort fakta

Direktlänk – Avanza

Antal bolag: normalt sett 60-80 st

Förvaltningsavgift: 0,15%

Utdelningsmånad: juni (normalt sett)

Utdelning: normalt: 3-4%

 

Kursutveckling

Grafen är hämtad från www.xact.se

 

Mer om utdelningen

Det som utdelningen grundar på är avkastningen på fondens medel. Om index därigenom går dåligt så kan man förvänta sig att utdelningen blir lägre.

Såhär har utdelningen sett ut tidigare år. Grafen har jag skapat själv.

 

 

Courtage

Då ETF:en handlas på Stockholmsbörsen blir minimicourtaget hos Avanza 1 kr. Detta förutsätter att du handlar med Courtageklass Mini, vilket jag gör.

Just nu står kursen i 459 kr. Det innebär att jag får betala 1 kr i avgift om jag handlar 1 andel.

 

Kom ihåg avgiften

Värt att poängtera är avgiften på 0,15%.

Precis som hos andra fonder med förvaltningsavgift tas 1/365 av avgiften ut varje dag, så du behöver inte vara rädd att en större avgift tas ut i slutet av året.

Man bör alltid ta sig en funderare över vad avgiften har för betydelse i det långa loppet. Risken är att mycket av kapitalet ”äts upp”.

 

Min åsikt

Jag har tidigare varit emot fonder. Det är ett superbra sätt att investera på ifall du inte vill lägga ner tid och energi men jag vill hitta det roliga med att investera. Genom att manuellt föra över en del av lönen och handla aktier kontinuerligt finner jag glädje.

XACT OMXSB utd skiljer sig. Här får vi 3-4% direktavkastning årligen som vi kan återinvestera som vi vill, vilket gör det hela mycket roligare. Att blanda fondsparande med aktier är dessutom inget dåligt alternativ.

Det som jag skulle anse vara negativt är avsaknaden av utdelningstillväxt som ni kan se i min graf ovan. Jag är en stor förespråkare till just utdelningstillväxt.

Avgiften på 0,15% tycker jag är försvarbart. När jag sparade i fonder försökte jag välja fonder med så låg avgift som möjligt. I jämförelse har SPP Aktiefond Sverige en avgift på 0,20%.

Hade gärna sett att utdelningen delades upp och lämnas till ägarna 2 gånger per år i stället för 1, men det är ju givetvis en smaksak.

Handlade faktiskt en andel av fonden idag, med förhoppningen att öka mer framöver

 

Varför handlar jag inte mer?

Jag hade gärna handlat mer men vill ha lite investeringsmöjligheter kvar under månaden.

Mitt mål är att allt ska vara investera innan en ny lön kommer, vilket jag hållit förhållandevis bra under årens gång.

Med lågt courtage så blir det här möjligt.

 

 

Läs vidare om du gillar ämnet:

Global X SuperDividend ETF – analys

 

 

Share This