Global X SuperDividend ETF – analys

Har på senare tid spanat in ett litet intressant case vid namn Global x SuperDividend ETF. ETF:en går att handla direkt via Avanza och handlas i USD. Gillar du bolag som delar ut kontinuerligt och som ger dig en hög direktavkastning? Då kanske det här bolaget är något för dig 🙂

Direktlänk till bolaget på Avanza

Först – Vad är en ETF?
Med enkla ord skulle man kunna säga att en ETF (Exchange Traded Fund, eller på svenska Börshandlad Fond) liknar en vanlig indexfond med låga avgifter men som handlas som en aktie. Handlar du en fond får du oftast vänta någon dag innan köpet går igenom, detsamma gäller sälj. Det gäller inte med en ETF.

 

Vad är Global x Superdividend ETF?

Tycker att den här videon förklarar konceptet väldigt bra.

 

Kort Fakta

Ticker: SDIV (förkortning), går att söka på Avanza

Direktavkastning: 7,31%

Startades: 6/8 – 2011

*Förvaltningsavgift: 0,58%

*Förvaltningsavgiften anges i procent per år. Däremot betalar du som ägare 1/365 av avgiften varje dag. På så vis betalar man enbart för den tid man äger fonden.

 

Hur ser kursen ut?

I mitten av 2014 så började en rejäl nedförsbacke och idag står kursen i ungefär samma som vid introduktionen. Köpte man vid årsskiftet till 2016 så har man fått en rejäl bit av kakan till en billig peng 🙂

Vart kursen tar väg hädanefter är som alltid svårt att säga, ment tycker själv att läget ser attraktivt ut.

 

3 fördelar med Global X SuperDividend

Potential till hög direktavkastning  Månadsvis utdelning  Global exponering
SDIV inkluderar 100 av de högst utdelande bolagen världen över.  Det gör att riskspridningen blir väldigt fin. Bolaget har delat ut utdelning till aktiespararna månadsvis i 5 år I och med att SDIV har global exponering så minskar risken för lands-kriser som vi tidigare sett.

 

 Utdelningskalender 2017

Få koll på när SDIV delar ut. För er som inte vet är EX-datum det datumet där aktien handlar utan rätt till utdelning. Du måste alltså handla aktien före det här datumet för att få rätt till utdelning. Det är väl inte fullt så intressant nu när bolaget delar ut varje månad.

Anledningen till att enbart ett belopp visas i tabellen är att övriga utdelningar inte fastställts ännu utan det görs löpande.

 

Hur såg utdelningen ut 2016?

Utdelningen låg konstant på 0,12$ under föregående år, vilket blir då 1,44$ för ett helt år.

 

Nackdelar som jag ser

 • Att ha en förvaltningsavgift är ju aldrig särskilt roligt. På lång sikt kan det ju äta upp en stor del av ens kapital har man sett exempel på. Däremot tycker väl jag att den låga avgiften på 0,58% ändå verkar rätt skälig.
 • Handlas i USD. Om dollarn stiger jämte kronan kan man finna olust att köpa bolaget trots att fina lägen uppstår.
 • Kursen har varit rätt Volatil, d.v.s. svängt mycket över tid.

 


Direktlänk till SDIV för mer information


 

Hur gör KTM?

Jag måste säga att jag faktiskt är sugen på att plocka in bolaget och successivt börja öka genom att sprida mina inköp över tid. Kan nog hända att jag lägger köper en liten bevakningspost i bolaget här under mars månad.

 

Vore intressant att höra vad ni tror om SDIV? Kanske redan någon som har den i sin portfölj?

Kom ihåg att inget jag skriver här på bloggen ska tas som en köprekommendation. Allt jag skriver är utifrån min egen uppfattning och det är viktigt att du själv gör din egna analys innan du väljer att köpa/sälja något på börsen.

8 thoughts on “Global X SuperDividend ETF – analys

 1. finns ju betydligt bättre case som delar ut varje månad. 3.06% i avkastning på 4år inte så imponerade även om utdelning är hög. dessutom med räntehöjningar framöver så kommer nog kursen pressas ner ännu mer.

  1. Hej markus och tack ska du ha för att du kommenterade 🙂
   Låter spännande att det finns bättre case. Antar att det är något som man kommer öppna ögonen för längs sin resa. I dagsläget är jag lite dåligt påläst i vad det finns för alternativ.

   Du får mycket gärna tipsa i kommentarerna 🙂

   Tack för att du läser också!

   1. Kolla på olika REIT typ realty income. utdelning varje månad samt har hyfsad kursuppgång över tid.
    Jag äger ju även SPFF sen par månader tillbaks men jag insåg ganska snabbt att denna kommer inte gör en rik.
    Möjligen bra om man är fullinvesterad och vill ha ett cashflow för kunna köpa på sig andra aktier över tid.
    Annars finns det många bra amerikanska aktier som ger utdelning kvartals vis bara välja ett par stycken så uppnår man ganska snabbt utdelning månadsvis.

 2. Hej, kul att du följer upp en av mina ETFer. Jag har den sedan 2015 och så lt när den hade gått upp mycket, sett över en längre perspektiv är det förstås ingen bra avkastning som Markus påminner. Det här är inget man lägger i byrålådan. Jag använder mina ETFer främst för att diversifiera, vill ha både kronor, dollar och Euro och för att generera kassaflöde. De ligger tillsammans med preferensaktierna och hela portföljen ger en fin och jämn avkastning på 7,5%.

  1. Hej Steffen!
   Riktigt kul att höra att du äger ETF:en. Näe exakt, med den stora nergång som var så är väl totalavkastningen inget att skryta om. Men du kanske viktade upp ytterligare i samband med nedgången?

   Har du någon blogg man kan följa som visar dina innehav eller liknande?

 3. Dollarkursen ska väl inte påverka allt för mycket då det inte är en ren USA fond utan de ägda aktierna är ju till störst del i andra valutor även om fonden sen handlas i dollar.

  Exempel. Om en amerikansk etf i dollar endast handlar svenska bolag men köps i dollar så kommer en uppgång i dollarn innebära att fonden nu är värd mindre i dollar men värdet i det underliggande bolagen det samma.

  Det vore inte roligt för en person som lever på dollar förvisso men om du som svensk äger den så gör det ingen skillnad då värdet i svenska kronor kommer vara det samma som innan då det är där fondens värde ligger.

Kommentera