Estea

Ni som har följt mig ett tag vet att jag sällan är sugen på nyteckningar. Har genom åren bara tecknat en IPO*, nämligen Paradox. Detta p.g.a. otrolig personlig referens till bolaget (nope, jag jobbar inte där)

Vill gärna ha bolag som varit på börsen ett längre tag, som ger en fin direktavkastning, och som jag tror på i ett mycket långt tidsperspektiv. En klockren Zlatan med andra ord.

Här om dagen dök det upp något intressant däremot. Avanza skickade ut ett mail om att vi snart har möjlighet att investera i Estea.


Minsta investering 10 000 SEK
Årlig ränta 6,25 % (kvartalsvis utbetalning)
Courtage 0 SEK
Sista anmälningsdag 20 april 2017, kl 15:00
Information om tilldelning Omkring den 24 april, 2017


Som många vet är jag intresserad av att investera stor del mot fastigheter just nu. Estea är ett oberoende fastighetsbolag som har hela 15 år av förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter i ryggen.

Det jag gillar är den höga räntan som även betalas ut kvartalsvis. På sätt och vis liknar det min tidigare investering i Saltängen.

Som investerare hos Tessin (AD link) får man oftast ta del av mycket högre direktavkastning på kapital (oftast kring 10%). Det som däremot talar för Estea är att det är ett mindre belopp som investeraren måste gå in med (10 000 kr).

Enligt tidigare vill jag givetvis påpeka att inte investera i något som andra investerar i – gör alltid din egna analys!

Har några av er funderat på Estea?

*innebär att ett bolag väljer att notera aktier på börsen

4 thoughts on “Estea

 1. Jag har inte kollat närmare på det. Spontant känner jag, vad är fördelen jämfört med lite preferensaktier alternativt en högutdelare som hemfosa? Eller en mix av båda.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  1. Hej Frihetsmaskinen!
   Precis som du säger finns det otroligt många fler alternativ och man kan väl inte säga att ett är mer lönsamt än något annat. Det handlar väl mycket om hur man vill att portföljen ska vara diversifierad och hur mycket bolagsrisk man vill ha, alternativt om ett bolag har en annan typ av fastigheter eller är beläget i någon annan del av Sverige.
   Därigenom har jag bland annat Diös i min portfölj 🙂
   Tack ska du ha för kommentaren.
   //KTM

 2. Hej

  Fördelen med den här jämte en preff är att esteas fastighetsfond kommer lösas upp om några år och då får andelsägarna vinstdelning som innebär att förutom den löpande räntan får man också ta del av det eventuella resultatet vilket då kan ge en betydligt högre avkastning.

  Vd man kan vara medveten om är att de redan utgivna andelarna handlas under nominellt värde vilket innebär att du kan köpa andelar över börs billigare än att vara med i emissionen om du köper tillräckligt för att courtaget inte skall störa för mycket.

  1. Hejsan Att Välja Lycka!
   Det hade jag faktiskt ingen aning om. Trodde det var som Saltängen att det löper på utan att lösas upp.
   Tack för förtydligandet. Tycker att det låter intressant som sagt men har till imorgon att fundera på hur jag ska göra 🙂

Kommentera