Akelius Residential Pref

Enda sättet att förbereda sig för motvind är att förbättra i medvind.

Från Akelius årsredovisning 2016

Läs mer om preferensaktien som bolaget erbjuder oss investerare, och varför jag tycker att det är en bra stöttepelare i portföljen.


Fick nyligen en fråga på Twitter om det är läge att ta in Akelius Pref i portföljen. Jag har sedan rätt lång tid tillbaka varit ägare men kom på att jag inte skrivit så mycket om innehavet.

Först och främst (till nya läsare)…

Vad är en preferensaktie?

Kort beskrivet är en preferensaktie en typ av aktie som ger förtur till utdelningar innan stamaktieägarna. Det har på senare tid blivit rätt vanligt med s.k. preffar, främst när det kommer till fastighetsbolagen.

Det vanliga är att utdelningen är fastställd vid skapandet av aktien och normalt sett inte justeras. Det innebär då även att du som ägare Inte får ta den av den utdelningshöjning som aktieägarna kan få.

Något jag tycker är fint med preferensaktier är att de oftast delar ut 4 gånger per år. Annars är det vanligt att en svensk aktie enbart har utdelning 1 gång per år. Det ökar kassaflödet i din portfölj och du kan återinvestera fler gånger under årets gång.

 

Kort om Akelius Residential

Bolaget köper, förvaltar och förnyar bostadsfastigheter, främst i större städer med stark tillväxt. I senaste årsrapporten stod det att bolagets ägande till 80% var i miljonstäder*.

Ska du investera i Akelius via exempelvis Avanza och Nordnet så är det enbart preferensaktien som gäller.

 

Direktavkastning: 6,33 %

Utdelningstillfällen: 4 gånger per år

Utdelning: 5 kr / kvartal (20 kr / år)

 

 

Många tror att Akelius bara investerar i lägenheter i Sverige, men så är inte fallet. Den här bilden från deras årsrapport visar spridningen av lägenhetsinnehav geografiskt.

 

 

Min filosofi om utdelningen

Min filosofi är att jag egentligen inte vill vara tungviktig i någon preferensaktie. Det har att göra med avsaknaden av utdelningstillväxt. Jämför Akelius med Castellum:

 

Castellum. Källa börsdata.se

Det råder inget tvivel om att utdelningstillväxt är att föredra över längre tid.

Varför jag ändå valt att investera i Akelius är för det stabila kassaflöde jag erhåller över året. Med utdelningarna kan jag köpa ytterligare aktier i samma eller andra bolag och på så vis få ännu mer snurr på maskineriet.

 

Säkerhet

Ingen investering ska ses som ett säkert kort till rikedom, men här följer lite av min teori.

Då Akelius huvudfokus är storstäder så är vakansrisken otroligt liten. Med vakansrisk menas då risken att en bostad står tom utan hyresgäst.

Akelius förbereder sig väl för bråda tider. I en miljö med stigande räntor är det klokt att ha en så låg belåningsgrad som möjligt. Såhär har belåningen sett ut för bolaget år för år:

 

2016 2015 2014
43% 48% 52%

 

Jag vill helst se en belåningsgrad på under eller nära 50% för att jag ska investera i ett fastighetsbolag. Självklart vill ett fastighetsbolag låna mer för att investera mer, men allt är kopplat till en risk givetvis.

 

Min andel och köp

 

 

Total erhållen utdelning: 280 kr

 

Länk till Akelius samlade årsredovisningar: https://www.akelius.com/sv/finansiell-information/rapporter

Mellan 3-5% viktning tycker jag är rimligt i bolaget. Då får vi även ta hänsyn till att jag också äger Balder pref som jag kommer skriva om framöver.

 


 

*Städer med över 1 miljon invånare.

 

8 thoughts on “Akelius Residential Pref

 1. Jag tänker som du. Attraktiva lägen, låg belåning och bra utdelning gör att jag legat ligger tung i Akelius-preffen sedan flera år. Sen måste man ju älska Roger Akelius himself. Har han råd att skänka 127 miljoner kronor till Läkare utan gränser ska han nog lyckas driva sitt fastighetsbolag vidare också. 🙂 (Om den prestationen sade han förresten till SVT: “Jag är inte stolt. Jag slipper skämmas. Samhället gav mina bolag vinster, jag vill ge tillbaka.”)

  1. Hej Bullpappret!
   Ja herr Roger är ju något bortom denna värld, helt enastående. Just det här med att ge tillbaka är något som man ska värdesätta, det är bevis på lojalitet 🙂
   Hoppas att det går bra med din resa upp till 2 miljoner.
   Tack att du fortsätter läsa

 2. Intressant, mycket intressant. Och med en utdelning på fyra gånger per år samt den välgörenhet som nämnts i tidigare kommentar hamnar den högt upp på bevakningslistan.
  Preferensaktie låter lite “VIP” går det fint att köpa dem med courtageklass mini? Dum fråga kanske.. 🙂
  Återigen tack för din fina blogg! Daglig besökare nu! 🙂

  1. Hej Pengaprinsessan!
   Jajemensan, det går att köpa alla aktier på Avanza via mini klassen. Det du däremot ska komma ihåg är att denna klass är lite olika beroende på vart bolagen listas. Exempelvis är det dyrare att köpa Kopparbergs än exempelvis Atlas Copco. Alla mina Svenska innehav utom Kopparbergs är listad på den mer “fördelaktiga” listan 🙂

   Ibland tänker jag “Oj, nu dyker det in pengar igen från Akelius…det var ju kul”. Det är lite som om dina föräldrar hade bestämt sig för att fira jul 4 gånger varje år i stället för 1 gång när du var 7,8 år. En otroligt dum jämförelse men den passar bra in på mig då jag älskade julen som liten 🙂

   Nu är jag mest sugen på sillen och laxen, hehe

 3. Bra genomgång! Har haft Akelius sen länge och är inte missnöjd, det är trevligt med utdeling 4 ggr per år, men man får ju akta sig för att ha för mycket preffar, då de inte ökar i värde över tid. Kolla också upp inlösenskurs så man inte handlar något som sen löses in till lägre pris. Nu är väl Akelius s.k. evighetspreffar men ändå 😉

  Går utmärkt att köpa med courtageklass mini.

  1. Stämmer utmärkt Snålgrisen. Att vikta dessa för mycket är helt klart den största risken, eller i alla fall större än en ev. inlösning skulle jag säga. Men det är självklart svårt att spekulera om.

   Minns att min morbror pratade om Akelius Spar och att han hade en summa pengar där lååångt innan det att jag faktiskt började med aktier. Han påpekade att det var bra ränta men utan insättningsgaranti, vilket man får på storbankerna.

   Kalaskul att du kunde kommentera

 4. Just med Akelius preferens känns det som om alla som normalt ogillar preffar ändå vill ha med i sin portfölj.
  Jag förstår dem, med bra utdelning och ett starkt bolag så kan det väl gå ann.
  Själv är jag “preffkramare” av den enkla anledningen att jag inte har tillräckligt lång tid på mig att invänta utdelningshöjningar i bolag. Jag vill ha hög direktavkastning nu, inte om 15år då jag redan slutat jobba.

  // Procentpanik

  1. Hej Procentpanik!
   Tycker det är helt rätt att du väljer investeringsalternativ beroende på vart du befinner dig i livet. Exempelvis kanske det för en 85-åring inte är sunt att skjuta in 100% i aktier.
   Eller ja, det ska jag väl kanske inte påstå, men man kanske vill ta en lägre risk i alla fall…
   Du kommer ju på sätt och vis få ta del av högre utdelningar ifall du återinvesterar utdelningarna i preffarna. Blir bra ränta-på-ränta för dig 🙂
   Sjukt kul att du kommenterar.
   Ta hand om investeringarna!
   //KTM

Kommentera